Protest delavcev SCT končan

Med drugim bi radi bivali v delavskem domu, dokler ne dobijo izplačil.

Objavljeno
09. februar 2011 08.19
P. P., Šp. S./STA
P. P., Šp. S./STA
LJUBLJANA – Delavci SCT, ki so se organizirali v okviru nevladne organizacije Nevidni delavci sveta (IWW), so v Ljubljani protestirali pred družbo SCT Novista, ki upravlja delavske domove, in ljubljansko enoto zavoda za zaposlovanje. Med drugim so zahtevali pravico do bivanja v delavskem domu, dokler ne dosežejo poplačila obveznosti.

Delavci in aktivisti IWW so se zbrali pri nekdanji tovarni Rog in se nato odpravili pred poslopje družbe Novista na Grassellijevi ulici. Zahtevali so možnost brezplačnega bivanja v delavskem domu, dokler ne uresničijo svojih pravic, ki sta jim jih kršila delodajalec in država, pravijo v IWW. Aktivist Irfan Beširevič je povedal, da se je pred Novisto zbralo skoraj 100 delavcev SCT. V SCT Obratih je sicer 119 delavcev že dobilo delovne knjižice, v SCT Gemu pa 160 zaposlenih odpoved delovnega razmerja.

Tudi pred zavod za zaposlovanje opozoriti na svoje pravice

Nato so se odpravili pred ljubljansko enoto zavoda za zaposlovanje na Parmovi ulici, kjer so opozorili, da delavci iz BiH in Makedonije brez dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost, čeprav so vplačevali prispevke.

Ti delavci so 21. januarja na SCT in državne institucije naslovili več zahtev, vendar odgovora niso prejeli. Zahtevajo, da bi lahko kljub prenehanju zaposlitve brezplačno bivali v delavskih domovih, da se jim ob izgubi zaposlitve ne bi razveljavilo delovno dovoljenje ali dovoljenje za bivanje in da jih ne bi izganjali iz države, ko jim preneha dovoljenje za bivanje.
Poleg tega zahtevajo izplačilo nadomestila za čas brezposelnosti, ne glede na to, ali imajo dovoljenje za stalno ali začasno bivanje v Sloveniji, saj so vsi plačevali zavarovanje za primer brezposelnosti. Zahtevajo tudi izplačilo vseh neizplačanih plač, regresa in drugih pravic iz dela in socialnih prispevkov za nazaj.

Zavod sporoča, da bodo delavce sprejeli in seznanili z informacijami. Predstavniki zavoda se bodo znova sestali z nekdanjimi 115 delavci podjetja SCT Obrati v stečaju ter jih seznanili s prijavo pri zavodu ter vlaganjem zahtevkov za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila. Zavod si bo prizadeval, da bodo nekdanji delavci SCT Obrati že prihodnji teden prejeli odločbe o denarnem nadomestilu ob zagotovitvi nujno potrebnih listin, prva izplačila bodo predvidoma v prvi polovici marca. Sodelavci zavoda za zaposlovanje ter infotočke za tujce se bodo srečali tudi z delavci podjetja SCT Gem v stečaju. Na srečanju naj bi stečajni upravitelj predvidoma 242 delavcem izročil odpovedi pogodb o zaposlitvi. Sodelavci zavoda jih bodo seznanili s postopkom prijave pri zavodu.

Direktorica Noviste Marjanca Kavčič pred delavce ni stopila


Iz podjetja Noviste so sporočili, da so navedbe o problematiki izselitve delavcev SCT iz nastanitvenih domov, ki jih upravlja družba Novista, nepopolne in neresnične. Pravijo, da delavci, ki so zaradi stečaja družb SCT Gem in Obrati ostali brez zaposlitve, ne bodo izselili, dokler ne dobijo sredstev iz jamstvenega sklada in nadomestila za čas brezposelnosti.

Delavci, tega ne verjamejo, saj so na protestu opozorili, da je bilo še v torek več delavcev pozvanih, naj se danes izselijo. Koliko jih je prejelo ta poziv, ni znano, saj se ne želijo izpostavljati. Kot so pojasnili delavci, Novista v nastanitvenih domovih za posteljo zaračunava od 140 do 160 evrov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je na novinarski konferenci pojasnil, da morata Slovenija in BiH spremenjeni socialni sporazum, ki bo omogočil prejemanje nadomestila za brezposelnost tudi za tuje delavce z le začasnim prebivališčem, še ratificirati.

Delavce SCT, ki se jim je na protestu pridružilo več aktivistov iz različnih društev, je spremljalo več policijskih patrulj. »Naš boj ni samo boj za migrantske delavce, temveč za vse delavce v Sloveniji. Gremo do konca, ne bomo odnehali. Pritiskali bomo tudi na vlado, da podpre delavce. Lahko bi se, kot je bilo rečeno, ustanovil poseben sklad, iz katerega bi država poplačala te delavce, potem pa naj država denar terja od podjetij. Podjetja so ta denar dolžna delavcem in državi,«je izpostavil Beširevič.