Prvič v zgodovini na stolček za direktorje sedla ženska

Največja japonska borznoposredniška družba je napravila zgodovinsko potezo prav na dan žena.

Objavljeno
08. marec 2011 13.32
Mi. S./STA
Mi. S./STA
TOKIO – Nomura Holdings, ki je med drugim svetovala tudi slovenski vladi pri privatizaciji Nove Kreditne banke Maribor in opravila cenitev pri prodaji Leka, je prvič v zgodovini družbe na mesto glavne finančne direktorice zaposlila žensko. Junko Nakagava bo mesto zasedla 1. aprila.

Ženska na tem položaju je na Japonskem izjemna redkost, saj vse vodilne položaje zasedajo predstavniki moškega spola.

»Nakagave nismo zaposlili, ker je ženska, temveč zaradi sposobnosti, ki jih ima za mesto glavne finančne direktorice,« je pojasnila neimenovana predstavnica Nomure in dodala, da bo to vzpodbudilo raznovrstnost v družbi.

Belorusinje pa dobile traktorje

Nekatere Belorusinje si bodo letošnji mednarodni dan žensk zapomnile po nenavadnem darilu. Oblasti beloruskega glavnega mesta Minsk so se odločile, da bodo osemnajstim upraviteljicam kmetijskih zadrug podarile traktorje, kupljene s proračunskim denarjem.

Občina Minsk je s proračunskimi sredstvi kupila 18 traktorjev, ki jih bo podarila vsem državnim zadrugam, ki jih vodijo ženske. Poročil o odzivih prejemnic darila še ni.

Posebne pozornosti deležne tudi Indijke

Letala državnega letalskega prevoznika Air India bo na mednarodni dan žensk upravljalo enajst posadk, sestavljenih izključno iz predstavnic nežnejšega spola. Ženski posadki bo tako tokrat šele drugič v zgodovini Air India zaupan tudi čezoceanski let tovornega letala iz New Delhija v Toronto.