Rakotvorni azbest
 napada šolarje

Otroci vsak dan vdihavajo rakotvorni azbest in tako rekoč umirajo na obroke.

Objavljeno
16. februar 2011 20.21
Oste Bakal
Oste Bakal
GRAD NA GORIČKEM – Natanko 161 učencev Osnovne šole Grad, 38 malčkov v vrtcu in 37 učiteljev ter drugih zaposlenih že dlje vdihava rakotvorni azbest, zaradi česar je njihovo zdravje v resni nevarnosti. V zraku jedilnice in kabineta so namreč odkrili previsoko vsebnost nevarnega azbesta in zdaj šoli grozi celo zaprtje. Gre sicer za 40 let staro stavbo na Goričkem, ki je zaradi šibkega vzdrževanja v zelo slabem stanju. Po ugotovitvah različnih inšpektorjev, ki jih je v šolo napotil republiški inšpektorat za šolstvo in šport, je objekt v tako slabem stanju, da je zadrževanje v njem nevarno, zato so od šole ali občine zahtevali nujna sanacijska dela. Zdaj pa, namesto da bi se s skupnimi močmi lotili reševanja problematike, se odgovorni bolj kot ne prepirajo okrog tega, kdo je kriv za nastalo stanje.

Azbestna podrtija


Starše dvesto šolskih in predšolskih otrok so še posebno vznemirile in upravičeno prestrašile ugotovitve meritev rakotvornih azbestnih vlaken v šolskih prostorih, ki jih je opravil inštitut za varovanje zdravja v Ljubljani. V šolski zbornici so ugotovili, da je vsebnost teh relativno nizka, v kabinetu in jedilnici pa višja od priporočenih vrednosti, ki v zunanjem urbanem okolju veljajo med odstranjevanjem azbestno-cementne kritine. Azbestna vlakna se v šolskih prostorih lahko sproščajo iz dotrajanih talnih ploščic, ki vsebujejo to snov, ali iz dotrajanih azbestnih cementnih plošč, iz katerih so zgrajene zunanje stene šole. Poleg tega je 800 kvadratnih metrov strehe pokritih s 40 let starimi salonitnimi ploščami, ki prav tako vsebujejo to nevarno snov. Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota je na podlagi rezultatov meritev koncentracije azbesta izdal mnenje, da je treba šolski objekt »skrbno načrtovano, sistematično in temeljito sanirati«. Gradbeni inšpektor je ugotovil številne pomanjkljivosti na objektu šole in telovadnice. Streha zaradi dotrajanih salonitk in pločevine zamaka, ostrešje je na več krajih preperelo, na stenah se pojavlja močna plesen. Preperela so tudi številna okna, ki slabo tesnijo, poškodovane so zunanje stene objekta. Zamaka tudi streha 13 let stare telovadnice, njeno ostrešje je bilo zgrajeno nestrokovno, dotrajane so tudi inštalacije. Šola in telovadnica po inšpektorjevem mnenju zato ne izpolnjujeta zahtev za varno uporabo in sta nevarni gradnji. Inšpektorji so izdali odločbo, da je treba nepravilnosti odpraviti do 1. septembra, sicer bodo zaprli šolo.

Zaradi dotrajanosti in neprimernosti stavbe se je prejšnji teden z vodstvom občine, šole in svetom staršev sestal tudi šolski minister dr. Igor Lukšič. Ravnatelja šole Viktorja Navotnika in župana občine Grad Daniela Kalamarja je opozoril, naj se potrudita in najdeta skupni jezik ter sredstva za najnujnejša dela, da bodo rešili objekt. Sicer bodo šolo, ki je po zadnjih ugotovitvah nevarna gradnja ter ogroža zdravje otrok in zaposlenih, zaprli, otroci pa bodo razdeljeni na tri sosednje ustanove. Žal pa jim minister sam ni mogel veliko pomagati, ker da je v Sloveniji še veliko podobnih težav.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Šolo bodo najverjetneje kar podrli in otroke premestili drugam