Referenduma bi uspela

Podpora se je prevesila v prid zakonu o malem delu in pokojninski reformi.

Objavljeno
07. marec 2011 11.39
K. K.
K. K.
LJUBLJANA – Anketa kaže, da se javno mnenje obrača v prid zakonu o malem delu in pokojninski reformi. Oba zakona bi na referendumu uspela, pri čemer ima veliko podporo zlasti zakon o malem delu. Podpira ga 54,2 odstotka vprašanih, proti je 37,5 odstotka, medtem ko 8,2 odstotka odgovarjata z ne vem.

Izid pri pokojninski reformi je sicer nekoliko bolj nestabilen, saj jo podpira 47 odstotkov vprašanih, 43,3 odstotka ji nasprotuje, neodločenih pa je 10 odstotkov vprašanih.

Verjamejo v podkupnine

V tako imenovano orožarsko afero, v kateri naj bi bili odgovorni prejemali podkupnine, verjame 64,6 odstotka vprašanih v Delovi anketi. Toliko jih je pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali so pred 15 leti odgovorne osebe prejemale podkupnino za prevoz orožja čez Slovenijo; 19,7 odstotka vprašanih meni, da podkupnin ni bilo, 15,7 odstotka pa jih je odgovorilo z ne vem. Kot poroča Delo, je večina tistih, ki ne verjamejo, da je kdo dobil podkupnino za orožje, potencialnih volilcev SDS.

Za opravičilo SDS

Delo je v anketi povprašalo tudi o domnevno prirejenem arhivskem gradivu, ki priča, da je predsednik republike Danilo Türk vedel za bombne napade v Velikovcu, in ga je na spletni strani objavila največja opozicijska stranka SDS. Od več možnih odgovorov je 66,8 odstotka vprašanih pritrdilo odgovoru, da se mora SDS opravičiti Türku. Odgovor, da naj se SDS opraviči tudi Türku, je podprlo 59,1 odstotka vprašanih, medtem ko se 16,4 odstotka vprašanim nobeno od teh opravičil ne zdi potrebno.