Romi iz zabojnikov 
zdaj kradejo papir

Snaga je imela v zadnjih petih letih zaradi tega za najmanj 70.000 evrov škode.

Objavljeno
03. marec 2011 20.07
Mihael Korsika
Mihael Korsika
LJUBLJANA – Poleg zbiranja odpadnega železja in bakra so Romi v zadnjem obdobju odkrili novo tržno nišo, v prestolnici so namreč postali še bolj pikolovski od Snage – kar se odvažanja odpadkov tiče. Njihova nova tarča so smetnjaki za ločevanje odpadkov, konkretneje za zbiranje odpadnega papirja. Številni bralci nas obveščajo, in tudi pisec tega teksta je opazil, da v nekatere predele Ljubljane nekajkrat na teden pripeljejo kombiji z registrskimi oznakami od Kranja, Novega mesta do Krškega in pridno praznijo zabojnike s papirjem, ki jih Ljubljančani še pridneje polnimo. Zaradi strahu pred maščevanjem pa si nobeden izmed bralcev ni upal proti njim usmeriti fotografskega aparata.

Za 70.000 škode

Poleg naravovarstvenega vidika se dosledno ločevanja odpadkov stanovalcem tudi finančno izplača. Zakaj? Ker ima Snaga manj prihodkov. »Vse prihodke, ki jih realiziramo, se upoštevajo pri ceni položnice za odvoz smeti. Če prebivalci bolj ločujejo, si s tem znižajo stroške,« je za Slovenske novice pojasnil namestnik direktorja ljubljanske Snage Valter Nemec. V Snagi so po njegovih besedah tovrstni šport prvič opazili že pred nekaj leti. »Naša ocena je, da je bilo v zadnjih petih letih zaradi tega za najmanj 70.000 evrov škode, lahko pa je tudi presegla 100.000,« je še dodal. Gre za denar, ki bi ga sicer pobrala Snaga, in tudi za škodo, ki jo naredijo na zabojnikih. Ti so namreč zaklenjeni, zato morajo uničiti ključavnice. »En zabojnik pa stane nekaj čez sto evrov; ima 1100 litrov prostornine. Če bi bil v njem lepo zložen zgolj časopisni papir, bi se ga nabralo do 100 kilogramov, če so pa lepenke, pa ustrezno manj,« je še povedal Nemec. Zaradi izgub so v Snagi že poklicali varnostno službo, s katero poskušajo zbrati čim več podatkov. »Varnostnik vlaga prijave na policijo, da bi se nabralo kaj več, da bi policija ukrepala,« je povedal Nemec.

Na ljubljanski policijski upravi so nam potrdili, da so prejeli več prijav glede praznjenja zabojnikov, vendar natančna številka ni znana, saj o tem ne vodijo posebne evidence. »Na splošno velja, da se policisti odzovejo na vsak klic oziroma obvestilo občanov, drugih oseb ali inštitucij o sumu storitve kaznivega dejanja ali prekrška. Pri tem je treba vedeti, da je vsak primer dogodek zase in se tako tudi obravnava,« so sporočili s policije.

Kraja odpadnega papirja bi po njihovih navedbah na podlagi kazenskega zakonika »lahko imela« znake kaznivega dejanja tatvine, vendar se pregon začne le na predlog oškodovanca, torej Snage. »Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta,« so še sporočili.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Za cent papirja 95 evrov