Rominje župnika
 napadle z joški

Šušlja se, da ima krvava novomeška tragedija še četrtega udeleženca.

Objavljeno
10. februar 2011 21.14
Vladimir Jerman
Vladimir Jerman
NOVO MESTO – Letošnji praznik slovenske kulture je v dolenjski metropoli nedvomno zaznamoval samomor 58-letnega podjetnika Staneta Vidica, ki ga je storil približno uro zatem, ko je s streli iz iste pištole umoril 57-letno Rominjo Olgo Kovačič, splošno poznano pod vzdevkom Cica, in ranil njenega 32-letnega sina Veljana Kovačiča. Dan po umoru pa je med ljudmi zaokrožilo šokantno dopolnilo, da ima krvava zgodba poleg teh treh še četrtega udeleženca. S tem naj bi se že od lani ukvarjalo novomeško državno tožilstvo. Četrti naj ne bi bil nihče drug kot donedavni prečenski župnik Anton Marinko, ki naj bi že pred leti Veljanu posodil fantastičnih 190.000 evrov! Po drugi različici naj bi bila vsota za 40.000 evrov nižja, kar pa je za župnika primestne župnije, kakršna je prečenska svetega Antona Padovanskega, še zmeraj sanjski kupček.

Evrska fantastika

Naš prihod pred župnišče v Prečni tako kot vsakogar posname videokamera, nameščena nad portalom. Zagledamo zgledno na ploščici izpisano ime župnika Jožeta Mrvarja in zraven številko njegovega mobilnega telefona. Da je dosegljiv vsakomur, če ga potrebuje, ob slehernem času. A ker so vrata odprta na stežaj, pozvonimo in že pride iz jedilnice. Pravkar se je usedel h kosilu, pozneje pričakuje veroukarje. Očitno dobro razpoložen se gospod, ne več rosnih let, pošali, da mu vse, kar poje, skuha ena sama kuharica – imenuje se kuharska knjiga.

Marsikatero romsko vedenje, čeprav ga je z glavnimi značilnostmi na hitro seznanil že predhodnik Marinko, mu je še vedno nepoznano. Marsičesa preprosto niti ne more doumeti. Denimo vsote denarja, ki jo je danes navajal Radio Krka, ki naj bi jo Veljan Kovačič dolgoval Marinku. Že samo to, da bi predhodnik skupaj spravil takšen zajeten kupček, je Mrvarju popolnoma nepredstavljivo. Prišepnil nam je, da mu je Marinko predal župnijsko blagajno celo v sicer majhnem, pa vendarle minusu. Za župnika je navedena vsota, ki naj bi povezala Antona Marinka in Veljana Kovačiča, preprosto fantastika.

Novomeški podjetnik, s katerim govorimo malo pozneje, noče pa biti imenovan, razglablja: »S Stanetom Vidicem sva se večkrat pogovarjala, vendar o kakšnih takšnih težavah, ki prihajajo zdaj na dan, nikoli. Veljal je za sposobnega podjetnika, resnega. Vetrnjak zanesljivo ni bil. Zato pravim takole: če je onadva, Cico in sina, zvabil na to lokacijo, kjer je krvavo poračunal, potem tega zanesljivo ni storil brez razloga.«

Beseda mu za nekaj trenutkov zastane, kot da sam zase premleva, nato pravi: »Glede tistega denarja, dolga ali kar je že bilo med Veljanom in prejšnjim župnikom iz Prečne, pa bi bilo lahko nekaj res. Vidic je bil pobožen. Možen scenarij je, da je on posodil Marinku, ta pa Veljanu. Če ta denarja ni hotel vrniti, bi lahko imeli motiv za zločin.«

Nato pristavi: »Kot je slišati, ni bil oškodovan ne župnijski in ne škofijski denar. Da je šlo za zasebno zadevo.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Župnika naj bi pretentano zvabili v past