Rrahmani za milost:
 Pet let bi bilo dovolj!

Vehbi Rrahmani bi rad za umor Rasima Agovića nižjo kazen od prisojenih 12 let.

Objavljeno
15. marec 2011 19.02
Boštjan Celec
Boštjan Celec
KAMNIK, LJUBLJANA – Potem ko je bil 52-letni Kosovar Vehbi Rrahmani zaradi umora 47-letnega Rasima Agovića obsojen na 14 let zapora in so ljubljansko okrožno sodbo razveljavili tamkajšnji višji sodniki, so mu na prvi stopnji sodili še enkrat in mu avgusta lani kazen znižali na 12 let prisilnega bivanja za zapahi.

Ali bo ta sodba obveljala, je včeraj vnovič ugotavljal senat ljubljanskih višjih sodnikov, poročevalka Aljana Ravnik pa je že na začetku seje ugotovila, da niti z drugo okrožno sodbo v imenu ljudstva nihče ni zadovoljen. Pritožbe so letele v smeri višine kazni, »in sicer tožilstvo od nas pričakuje, da mu kazen spet zvišamo na 14 let zapora, obtoženčev odvetnik Mitja Pavčič, da mu prisodimo največ pet let zapora, obtoženi pa nam predlaga, da ga kaznujemo mileje in pravičneje«.

Dejstva so sicer znana že od 6. oktobra 2008, ko je Rrahmani pred pekarno v Kamniku iz polavtomatske pištole CZ izstrelil tri naboje v nekdanjega sodelavca in prijatelja Agovića. To je tudi priznal, čeprav zdaj pravi, da se je le branil, saj je prepričan, da je v nasprotnikovih rokah videl cev.

Je pa sodišče s pomočjo psihiatrov ugotovilo, da je s strelčevo duševnostjo nekaj hudo narobe, in tako je bilo že davno pred tragičnim dogodkom. Leta 2001 so se pri njem začele pojavljati duševne težave, ki pa jih medicina ni prepoznala. Vse skupaj se je stopnjevalo do ljubosumnostne blodnjavosti, vrhunec pa je nastopil, ko je postal prepričan, da ga žena vara z Agovićem.

Rrahmani ima dve hčerki, pred nekaj leti pa je doživel še nekaj, na kar je čakal dolgih 45 let – dobil je moškega, sina torej. Toda kaj ko mu je po glavi nenehno rojilo le eno vprašanje: »Sem oče jaz ali je to Agović?«

V svoji blodnjavosti je šel tako daleč, da je opravil test očetovstva, in v začetku predlanskega leta je DNK-analiza potrdila, da je otrok res Rrahmani mlajši. Pa je bilo očitno že prepozno. Vehbi je blodil po Kamniku, gledal v ljudi in imel občutek, da ga vsi ogrožajo. Na bolšjaku je za 300 evrov kupil pištolo, ki je bila potem usodna za Agovića.

VEČ V TISKOVNI IZDAJI SLOVENSKIH NOVI C: Po tretjem strelu se je iz njega izvil krik: »Yes!«