S krajami identitet do milijonov

Ukradel več kot 350 identitet ljudi, da je uveljavil lažne davčne olajšave.

Objavljeno
24. februar 2011 14.45
S. U.
S. U.
LONDON – Olaide Taiwo (35), nigerijski priseljenec, je poleg službe varnostnika v velikih državnih podjetij upravljal še postransko delo. Kraja tujih identitet mu je namreč prinesla več kot milijon in pol evrov izmišljenih davčnih olajšav. Za svoj zločin bo prejel najdaljšo kazen, izrečeno za davčne goljufije v zgodovini Velike Britanije – osem let in pol.

Taiwo je leta 2003 s svojo ženo prišel na Otok kot ilegalni pribežnik. Po treh zavrnjenih prošnjah za bivanje v državi mu je v leta 2005 vendarle uspelo pridobiti dovoljenje. Nekako istočasno je začel prevare. Ker je bil zaposlen kot varnostnik v večjih državnih podjetnih, je imel dostop do seznama zaposlenih s tem pa podrobno dokumentirana imena, naslove in številke zavarovanj uslužbencev. S krajo tuje identitete tako ni bilo nobenih težav.

Prav tako so policisti pri aretaciji našli ponarejena potne listine, rojstne liste, vozniška dovoljenja in kupe gotovine, ki so ležali po stanovanju. Po njihovem pričanju naj bi bila v prevaro vpletena celotna Nigerijčeva družina: »Napadli in oskrunili so sistem, ki zagotavlja finančno pomoč njim podobnim ljudem.«