S podporo kar do 31 plač na leto

Po mnenju Silva Mesojedca gre za popolnoma zgrešeno socialno politiko.

Objavljeno
22. februar 2011 19.29
Miha Korsika
Miha Korsika
LJUBLJANA – Huda gospodarska kriza, ki – kot kaže naraščanje brezposelnosti – še ni dosegla dna, je spremenila življenjski slog številnih Slovencev. Med temi pa prejkone ni večine romskih prebivalcev, na katere dogodki v zadnjih nekaj letih niso prida vplivali. Ker niso zaposleni, ne morejo biti odpuščeni, za njihov blagor pa skrbi država. Levji delež romskega prebivalstva je pač brez zaposlitve, ker se jim to ne nazadnje splača. Če upoštevamo oceno, da ima povprečni romski par pet otrok, pridemo do zanimivih, bolje rečeno visokih številk.

Za 31 plač

Brezposelni starši samo za otroški dodatek na mesec dobijo od 651,58 do 733,89 evra. Znesek je odvisen od števila predšolskih otrok, ki večinoma ne obiskujejo vrtca. Če je že vseh pet otrok preraslo predšolsko obdobje, bodo dobili 651 evrov, če pa imajo tri predšolske otroke, bo znesek 733 evrov.

To pa ni edina pomoč države. Par s petimi otroki je upravičen tudi do socialne pomoči za brezposelne. Ta za sedemčlansko družino na mesec znaša za nekoga zelo zavidljivih 734,48 evra.

Za pridobitev socialne pomoči prosilec sicer ne sme imeti prihrankov ali premoženja, ki presega 60 osnovnih zneskov minimalnih dohodkov, to je bilo 1. julija lani 13.771,20 evra, ali avtomobila, vrednega 35 osnovnih zneskov oziroma več kot 8033 evrov.

Država tako brezposelnim romskim staršem s petimi otroki na leto skupaj nameni 16.602 evra. Za primerjavo zapišimo, da tako za nedelo dobijo več kot 31 minimalnih plač, za katere pa mora vsak mesec garati več kot 40.000 zaposlenih.

Po mnenju predsednika civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca je prav to razlog, da se Romom sploh ne splača delati. »Gre za popolnoma napačno socialno politiko, saj država stimulira nedelo. Bolj se jim splača biti na socialni, saj lahko potem delajo in nabirajo staro železje. Na to naša iniciativa opozarja že nekaj časa,« je pojasnil Mesojedec. Po njegovih izkušnjah Romi dobivajo veliko več sredstev kot navadni delavec.

Delati pa ne


Ob tem je opozoril, da je njihova razlaga, da jih nihče noče vzeti v službo, le deloma resnična. »V Revozu so potrebovali 500 ljudi in se niso prijavili. Nekaj jih je sicer res šlo delat, vendar so že po enem mesecu odnehali,« pravi Mesojedec. Po njegovih besedah je novomeška komunala pripravila program za javna dela. »Plačali bi 750 evrov, pa nihče ni želel delati. Poklical sem enega Roma in mu povedal za program, pa mi je priznal, da ni pripravljen delati, saj bi njegova žena lahko izgubila socialno pomoč,« je še dodal.

Zato je prepričan, da bi morala biti socialna pomoč vezana na družbenokoristno delo, s čimer bi se znižalo tudi število prejemnikov pomoči, saj jih večina ne bi bila pripravljena delati za ta denar.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Kako je možno, da bo nekdo odplačeval kredit v vrednosti 190.000 evrov, če sploh nima zaposlitve