S tovornjaki mastni tisočaki

Sodba iz tujine bi lahko vplivala na morebitno kazen v aferi Čista lopata.

Objavljeno
08. februar 2011 20.00
Andrej Predin
Andrej Predin
LJUBLJANA – Nove podrobnosti iz sojenja gradbenemu baronu Ivanu Zidarju v Nemčiji bi lahko vplivale na morebitno kazen v aferi Čista lopata. Vplivnega direktorja SCT so 12. oktobra lani v Münchnu obsodili na leto pogojne kazni zaradi prejema nezakonite provizije med poslovanjem s podjetjem Man. Ta naj bi po novih podatkih znašala zajetnih 770.000 evrov.

Zgodba se je začela leta 2005, ko je podjetje ISC München, hčerinska družba SCT, ki jo je vodil Janez Jakin, pri nemškem podjetju Man naročila 128 tovornjakov. Zidar je od proizvajalca menda zahteval provizijo, drugače posla ne bi potrdil. Vodja prodaje pri Manu je po navedbah nacionalke v želji, da se več kot 11 milijonov evrov vreden posel izpelje, 13. aprila 2006 Zidarju dal prvih 170.000 evrov, nato pa so sledili še štirje obroki plačila nezakonite provizije v različnih zneskih. Denar naj bi prejemal na roko in na različne osebne račune.

Zidarjev postopek je na sodišču v Münchnu potekal ločeno od postopkov proti preostalim udeležencem afere ter se končal razmeroma hitro. Najverjetneje se Zidar na obsodbo, poleg enega leta pogojne kazni je moral plačati še milijon evrov, ni pritožil in je dejanje priznal. Njegov zagovornik v aferi Čista lopata Boštjan Penko je trdil, da ne pozna podrobnosti obsodbe nemškega sodišča v eni največjih tamkajšnjih podkupovalnih afer, saj je o njej izvedel iz medijev. Izrazil je dvom, ali je šlo za kazensko sodbo ali zgolj za gospodarski prestopek. Nemška obsodba in višina podkupnine lahko vplivata na izid sojenja v zadevi Čista lopata, če naši pravosodni organi ugotovijo, da gre za povratništvo. Zanimivo je, da naj bi münchenski davčni urad našega o Zidarjevih provizijah obvestil že pred leti. Na Dursu zadeve seveda ne komentirajo, saj naj bi šlo za davčno tajnost. Morda se odgovori skrivajo v zgodbi časnika Finance iz leta 2009, ko je poročal, da je vodja sektorja za davčni nadzor in mednarodno izmenjavo informacij Marjetka Štemberger od družbe SCT Stanovanjski inženiring (hčerinskega podjetja SCT) leta 2005 kupila stanovanje v ljubljanskem okrožju Zelena jama za približno 260.000 evrov. Takrat je Štembergerjeva odločno zanikala, da bi nakup stanovanja vplival na njene naloge v zadevah, povezanih z SCT. Prav tako se naj ne bi sestajala s Stanetom Bertoncljem, direktorjem SCT Stanovanjskega inženiringa, ki ima poštni nabiralnik v isti soseski.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Tudi sojenje v zadevi Čista lopata se vleče kot jara kača.