Sanader opral več kot tri milijone evrov

To sta izdala dva neimenovana vira, seznanjena s potekom preiskave.

Objavljeno
08. februar 2011 11.57
P. P.
P. P.
ZAGREB – Preiskovalci v primeru Fimi-Media nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju po novem očitajo tudi, da je opral 20,7 milijona kun (približno tri milijone evrov), piše hrvaški časnik Novi list, ki se sklicuje na dva neimenovana vira, seznanjena s potekom preiskave. Preiskavo so razširili minuli teden.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je razširil preiskavo proti Sanadarju zaradi pranja denarja, hkrati pa so tudi dopolnili zahtevo za izročitev Sanaderja, ki je v preiskovalnem zaporu v Avstriji. Že od začetka preiskave in blokade Sanaderjevega premoženja je bilo jasno, da bodo preiskovalci razširili preiskavo zaradi pranja denarja. Doslej so pristojni organi blokirali Sanaderjevo premoženje v vrednosti okoli 3,5 milijona evrov.

Skorajda celotno blokirano premoženje Sanaderjevih pridobljeno ilegalno


Iz razširjanja preiskave izhaja, da je skorajda celotno blokirano premoženje Sanaderjevih pridobljeno ilegalno in da je bilo premoženjsko stanje družine bivšega premierja po vrnitvi na Hrvaško iz Avstrije v začetku 90. let prejšnjega stoletja občutno slabše, kot so to predstavljali.

Sanader ostaja v priporu v Salzburgu najmanj do 18. marca. Hrvaška zahteva njegovo izročitev zaradi obtožb o korupciji in zlorabi položaja, postopek proti Sanaderju pa so zaradi pranja denarja sprožili tudi v Avstriji.

Bivši premier je sicer prejšnji teden na zaslišanju v priporu vnovič zanikal obtožbe o pranju denarja v Avstriji, glede česar je prijavo zoper njega podala ena od tirolskih bank.