Sanader znova vse zanikal

V priporu ostaja vsaj še do 18. marca.

Objavljeno
04. februar 2011 17.56
Mo. S.
Mo. S.
SALZBURG – Preiskovalci avstrijskega urada za boj proti korupciji so znova zaslišali nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki je osumljen pranja denarja v Avstriji. Zaslišanje je trajalo polnih šest ur, Sanader, ki je priporu od 10. decembra, pa je tudi tokrat vse zanikal.

Med zaslišanjem, ki je bilo sicer skrito očem javnosti, so ga soočili s prav vsakih sumom, povezanim z njegovim domnevno nezakonitim delovanjem, njegov avstrijski odvetnik Werner Suppan pa je ob koncu pojasnil, da je z rezultatom pogovora zadovoljen. Sanader je menda dovolj prepričljivo pojasnil izvor denarja na svojih avstrijskih računih, Suppan pa pričakuje, da bodo kmalu ovrgli vse sume v povezavi z njim.

Prvič so ga zaslišali 23. decembra in že takrat je vse očitke zavrnil. Na računih v Avstriji naj bi z družino imel približno 1,3 milijona evrov, njegov odvetnik pa trdi, da gre za denar, ki ga je s podjetniško dejavnostjo zaslužil pred svojim političnim udejstvovanjem na Hrvaškem. Poleg te preiskave pa se pri naših severnih sosedih sooča tudi z obtožbami o vpletenosti v domnevne sumljive posle s koroško banko Hypo Alpe Adria.

Višje deželno sodišče v Linzu je 20. januarja zavrnilo njegovo pritožbo na pripor, tako da tam ostaja vsaj še do 18. marca. Pred koncem preiskave bodo preiskovalci zaslišali še predstavnike tirolske banke, ki ga je prijavila, in pregledali vse dokumente. Suppan upa, da bo poročilo končano v enem mesecu.