Sarkozy ministrom prepovedal dopust v tujini

Dopust francoskega premierja na račun Mubaraka je dvignil veliko prahu.

Objavljeno
09. februar 2011 15.54
Mo. S.
Mo. S.
PARIZ – Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je odločil za najnovejši ukrep, potem ko se je razvedelo, da so premierju Francoisu Fillonu novoletne počitnice plačale egiptovske oblasti, na podoben način pa je v Tuniziji dopustovala tudi zunanja ministrica Michele Alliot-Marie.

Tam sta bila (na račun gostiteljev) tik pred množičnimi vstajami, kar je kritike in opozicijo močno razjezilo. Da bi se ministri izognili diplomatskim pritiskom, je od njih zdaj zahteval, naj počitnice raje preživljajo v Franciji. Če bo želel kateri od njih dopustovati v tujini, pa bo moral za to pridobiti posebno dovoljenje, je dejal.

Opozicija meni, da bi morala vlada takoj sprejeti zakon o konfliktu interesov, ki se bo nanašal na vse, nekateri pa menijo, da je Sarkozyjev sistem zbrisal mejo med denarjem in oblastjo, saj naj bi se mu zdelo popolnoma normalno, da ti počitnice plača diktator. Sicer pa je tudi sam predsednik počitnice ob koncu leta preživel v tujini. Z ženo sta bila v Maroku, in sicer v rezidenci Jnane Lekbir, ki je v lasti maroškega kralja.