SDS dal pobudo za proučitev ravnanj sodnikov

Gorenak dal pobudo za proučitev ravnanj sodnikov, ki so odpravili usmrtitev bulmastifov.

Objavljeno
21. februar 2011 18.05
Ma. F./STA
Ma. F./STA
LJUBLJANA – Poslanec SDS Vinko Gorenak je na komisijo za preprečevanje korupcije naslovil dopis, v katerem daje pobudo za proučitev ravnanj sodnikov, ki so odločbo veterinarske uprave za usmrtitev bulmastifov Saše Baričeviča dali v ponovno odločanje, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

Veterinarska uprava je namreč februarja 2008 izdala odločbo o usmrtitvi bulmastifov, ki so dve leti pred tem hudo pogrizli Tržičana Stanislava Megliča. O odločbi je odločalo upravno sodišče, in sicer sodniki Darinka Dekleva Marguč, Alenka Belič in Boštjan Zalar. Ugotovili so, da odločba veterinarske uprave temelji na spremembah zakona o zaščiti živali, ki je začel veljati leto po napadu psov, zato so jo odpravili.

Ob tem pa so v SDS opozorili, da je sodišče gladko ignoriralo prehodno določbo zakona o zaščiti živali, po kateri se za že odprte postopke v zvezi z nevarnimi psi uporabljajo določila omenjenega zakona. Po več pozivih, naj se sproži nadzor nad sodniki, je minister za pravosodje zaradi sorodstvenih vezi zadevo prepustil vladi, ki je ministra za promet Patricka Vlačiča pooblastila, naj v njenem imenu predlaga službeni nadzor sodnikov.

Upravno sodišče je konec lanskega poletja odločilo, da nadzor ni dopusten oziroma da ni utemeljen, nekaj tednov kasneje pa mu je pritrdil tudi sodni svet. Po mnenju Gorenaka sta se tako minister Vlačič kot vlada s tem zadovoljila, kar po njegovi oceni ni dopustno. Kot je opozoril, gre za jasno napačno uporabo zakona o zaščiti živali. Posledica tega je bila tudi vrnitev psov in smrt Saše Baričeviča, je dodal poslanec SDS.

Ob tem se sprašuje, zakaj sodna veja oblasti nadzora nad sodniki ne sproži sama, če je zavrnila, da bi nadzor opravila izvršilna veja oblasti. Sodna veja oblasti namreč tako po njegovem mnenju sporoča, da vlade ne sme zanimati, kaj počne, a da mora za posledice njenega napačnega dela plačati. Komisiji zato Gorenak predlaga, naj z vidika določil 288. člena kazenskega zakonika prouči ravnanje treh sodnikov.