Se Gadafi povezuje z Al Kaido?

V mestu Ras Lanuf še vedno potekajo spopadi med privrženci in nasprotniki režima.

Objavljeno
11. marec 2011 15.30
Mo. S./STA
Mo. S./STA
TRIPOLI, BRUSELJ – Libijski voditelj Moamer Gadafi je vodjem držav Evropske unije (EU) sporočil, da lahko vsak trenutek odpove libijsko sodelovanje v mednarodni vojni proti terorizmu in pri borbi z nelegalnimi migracijami.

»Če me Evropa ne bo podprla in bo še naprej ignorirala aktivno vlogo Libije v borbi z nelegalnimi migracijami in njen prispevek k stabilnosti v severni in celotni Afriki, bo Libija primorana prekiniti svoje sodelovanje v borbi proti terorizmu in popolnoma spremeniti svoje stališče do Al Kaide,« je po poročilih tujih medijev vsebina sporočila, ki naj bi ga podpisal prav on.

Navaja tudi, da bo Libija prenehala podpirati borbo proti nezakonitemu priseljevanju, saj je v zadnjem obdobju postala ključna tranzitna država, skozi katero prebivalci podsaharske Afrike potujejo v Evropo v upanju na boljše življenje.

Krvavi boji v mestu Ras Lanuf

Medtem pa so uporniki v strateško pomembno mesto Ras Lanuf, kjer potekajo boji med Gadafijevimi in uporniškimi silami, poslale okrepitve. Ponovno poskušajo prevzeti nadzor nad mestom, od koder so se pred Gadafijem umaknili v četrtek. Nekateri trdijo, da jim je to že uspelo, drugi pa menijo, da bo vendarle zmagal dolgoletni voditelj. Sile naj bi bile premočne, saj napadajo tudi z morja in iz zraka. Smrtnih žrtev spopadov je za zdaj 10, veliko je ranjenih.

»Gadafi mora oditi!«

V Bruslju poteka izredno srečanje voditeljev EU o Libiji, ki sta ga zaznamovala poziv francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja k priznanju libijske opozicije in njegova pripravljenost na usmerjene napade na Gadafijev režim, ki bi bili zgolj obrambne narave. Glavno sporočilo ob začetku vrha je, da mora Gadafi vendarle oditi, s čimer se strinjata tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier David Cameron.

EU se mora zdaj osredotočiti na vzpostavitev dialoga s predstavniki libijskega ljudstva in na humanitarno pomoč, saj da je Gadafi s prelivanjem krvi prestopil vse meje, še dodajajo evropski diplomati.