Šefa vojaške policije odnesla televizija

Minister za obrambo ni vedel, da policisti iščejo dokumente na televiziji.

Objavljeno
14. marec 2011 14.20
K. K./STA
K. K./STA
PRAGA – Češki obrambni minister Alexandr Vondra je odstavil vodjo vojaške policije Vladimirja Lozeka, potem ko so oboroženi pripadniki vojaške policije v petek zvečer izvedli racijo v poslopju češke televizije ter zaplenili več računalnikov in različne dokumente.

Minister ni vedel

Kot so v soboto poročali češki časniki, je vojaška policija akcijo izvedla brez vednosti obrambnega ministra. Vondra je poleg vodje odstavil še dva visoka pripadnika vojaške policije.

Vojaška policija je na televiziji iskala dokument, ki razkriva, da je vojaška obveščevalna služba leta 2007 zbirala informacije o tedanji obrambni ministrici Vlasti Parkanovi. Dokument je televizija uporabila za pripravo prispevka, temu pa je sledila zamenjava vodje obveščevalne službe Miroslava Krejčika. Ta je sicer ves čas trdil, da je dokument ponarejen.

Poslali so jih tožilci

Petkova preiskava na televiziji je trajala pet ur, preiskovalci pa so imeli nalog državnega tožilstva, ki je bil izdan v okviru preiskave o uhajanju zaupnih vojaških dokumentov. Ali so dokument našli, za zdaj ni znano. Se je pa češko državno tožilstvo v soboto ogradilo od načina, kako je bila preiskava izvedena.

Češka televizija je že vložila kazensko prijavo proti vojaški policiji zaradi zlorabe pooblastil ter zahtevala vrnitev zaseženih predmetov in dokumentov. Obenem so na televiziji poudarili, da je dejanje vojaške policije predstavljalo napad in pritisk na medije.

Do dejanja vojaške policije so bile kritične tako stranke češke vladajoče koalicije kot opozicije.