Sefe ropali sedem ur, 
roparje iščejo pet let

Za vse svete 2005 so odprli 427 sefov od 3200 oddanih

Objavljeno
04. marec 2011 19.52
Vojko Zakrajšek
Vojko Zakrajšek
LJUBLJANA – Od ropa stoletja, ko so vdrli v trezor banke SKB na Slovenski cesti v Ljubljani, je minilo več kot pet let, tako da sta se šok in bes oškodovancev že davno polegla. Verjetno tudi zato, ker je banka oškodovancem povrnila škodo, medtem pa policija brez posebnega pompa išče roparje.

Glede na to, da na Generalni policijski upravi niso prav nič zainteresirani za kakršen koli pogovor o preiskavi, javnosti še naprej ostaja zgolj ugibanje, kako daleč so se pri zbiranju podatkov oziroma odkrivanju storilcev kriminalisti dokopali. Prav tako še vedno ni znana višina plena, ki je osrečila drzne roparje, zato lahko navedemo številko, ki se je pojavila po ropu; višina plena naj bi se vrtela okoli deset milijonov evrov.

Rop

Največji bančni rop pri nas se je zgodil v noči na 1. november 2005, ko so neznani in očitno odlično organizirani storilci vstopili v trezor omenjene banke na Slovenski cesti v središču Ljubljane in odprli 427 sefov od 3200 oddanih. Kot rečeno, vrednost plena ni znana, ve se le, da so odnesli veliko zlatnine, denarja v različnih valutah, vrednostne papirje, in kar je največja neznanka, z njimi je verjetno šel tudi marsikateri dragocen dokument, ki bi bil lahko predmet izsiljevanja.

Očitno dobro obveščeni in z razmerami v depotni hiši seznanjeni storilci so izkoristili vse šibke točke varovanja. V noči na 1. november 2005 so oboroženi vstopili v prostore SKB, onesposobili oba varnostnika zasebne agencije PCA in se lotili dela. Nekaj nočnih ur so nemoteno vdirali v sefe.

Po opravljenem delu so se roparji odpeljali z dvema avtomobiloma, dostavnim fiatom fiorinom, ki so ga pozneje našli zažganega v kamnolomu pri Orlah, in črno kio sephio, ki so jo kmalu po obvestilu o ropu odkrili pod avtocestnim nadvozom na Dolenjski cesti. Obstajajo domneve, da je šlo za namerno puščeno zavajajočo sled. Kako so storilci s plenom nadaljevali pot, je še vedno skrivnost.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Veliki rop brez notranjih sodelavcev ne bi bil izvedljiv