Ne bojte se samote

Iz strahu pred samoto veliko ljudi skače iz zveze v zvezo, kar pa prinese le globoka razočaranja.

Objavljeno
08. november 2011 09.38
Posodobljeno
09. november 2011 06.00
M. F.
M. F.

Čeprav se nekateri bojijo samote, je dejstvo, da je prav kakovosten čas, ki ga preživimo sami s seboj po razpadu zveze, predpogoj za srečo v naslednjih ljubezenskih razmerjih. Skakanje iz zveze v zvezo namreč ne prinese nič dobrega in povzroča le še večje težave ter nova razočaranja. »Vsi, ki jih je strah samote, naj raje dodobra razmislijo o svojem ljubezenskem življenju. In namesto da prehitro iščejo nove romance, naj nekaj časa uživajo v samskem stanu ter se posvetijo samim sebi,« svetuje britanska strokovnjakinja za intimna razmerja Natalie Lue.

Beg pred čustvenimi težavami

Po njenih besedah ima dandanes vse več posameznikov težave s soočanjem s samim seboj in svojimi čustvenimi težavami. Prav zato begajo iz ene površne zveze v drugo. »Ljudje si preprosto ne vzamejo dovolj časa, da bi dodobra zacelili stare rane in se tako ne pripravili na novo ljubezen,« pravi Natalie. Obremenjeni z lastnimi strahovi  vstopajo v slabe zveze, ki so že vnaprej obsojene na propad. To počno predvsem z namenom, da bi zbežali pred dejanskimi čustvenimi težavami. Z novo romanco najdejo novo miselno zaposlitev in tako nanje pozabijo. Sad takega obnašanja je snovanje nezdravih zvez, ki kradejo čas, nikoli pa ne vodijo v resnejša razmerja, kaj šele v zakon. Nasprotno, vedno novi razhodi zadajajo zgolj nove udarce. »Večina se tega celo zaveda, a si ne želi priznati, saj živijo po zgrešenem načelu: bolje nekaj kot nič,« je prepričana britanska strokovnjakinja.

Kako iz začaranega kroga?

Najprej se je treba zazreti vase, se soočiti s svojim ljubezenskim obnašanjem, si priznati lastne napake, ki so se ponavljale v preteklosti, in se rešiti čustvenih bremen, ki iz nje izhajajo. »Prvi korak je vsekakor odkrit pogovor s samim seboj. Predvsem pa je treba postaviti meje ter jih tudi spoštovati. Prav te meje so najboljša zaščita pred slabimi zvezami,« poudarja Natalie Lou in dodaja, da je za vse to potreben čas, v katerem je mogoče razmisliti, se posvetititi samemu sebi, uživati v tistem, kar nas veseli, in zaceliti rane ter tako dozoreti za novo zvezo, zaključuje britanska terapevtka.