Je v vašem domu večkrat veselje ali žalost?

Ne štejte preveč, a v uspešni zvezi trenutki sreče in zadovoljstva prekašajo temnejše.

Objavljeno
05. november 2011 08.50
Posodobljeno
05. november 2011 08.50
M. F.
M. F.
Vsi pari se prepirajo. Tako tisti srečni kot tisti malo manj srečni. A da bi bila zveza uspešna, morajo pozitivni trenutki sreče, zadovoljstva in izpopolnjenosti prekašati negativne, kot sta jeza in prezir.

»Skrivnost dobre zveze je v neravnovesju med pozitivnimi in negativnimi čustvenimi stiki. Pomembno je, da so dobri trenutki, kot so strast, smisel za humor, podpora, ljubeznivost in velikodušnost, pogostejši kot prepiri, kritika, jeza, prezir in hladnost,« pravi zakonski svetovalec John Gottman.

Ubeseden zdrav razum

Povsem enostavno je, trdi. Pari, ki se lahko pohvalijo z uspešnim zakonom, so večkrat srečni, kot nesrečni. Na trenutke takšni in na trenutke drugačni so vsi, razmerje med pozitivnimi in negativnimi čustvi pa je ključna pri določitvi uspešnosti razmerja. »To naj bi bilo ena proti pet. V korist srečnih trenutkov seveda,« poudarja Gottman.

Veste, kako se razvija vaše?

Čeprav je v resničnem življenju težko spremljati razmerja, se obremenjevati s štetjem in razmišljanji o tem, kolikokrat sta srečna in kolikokrat sta si v laseh, je le tako mogoče odkriti, v katero smer se nagiba vajina zveza, in ali je treba in mogoče popraviti tisto, kar gre narobe.

Čustveno skladnost je najlažje doseči s toleranco, razumevanjem, poslušanjem in empatijo. Seveda na obeh straneh.