Kaj jesti za boljši seks?

Idealna kombinacija: špargljeva juha, solata iz zelene in posladek iz banan

Objavljeno
30. oktober 2011 09.37
Posodobljeno
31. oktober 2011 21.50
M. F.
M. F.

Za zmanjšano željo po spolnosti, pogosto izčrpanost, neobčutljivost na dotike in posledično vse redkejše spolne odnose so najpogosteje krivi hormoni. »Čeprav številni upad libida največkrat povezujejo s psihološkimi težavami in stresom, je ta neredko odraz biološkega stanja v telesu in neuravnovešenega proizvajanja kemičnih snovi v možganih ,« pravi ameriški zdravnik dr. Eric Braverman.

»Pomanjkanje katerega koli od štirih hormonov: dopamina, acetilkolina, gamaaminobutirične kisline in serotonina lahko vodi do seksualnih težav. Mnoge od njih pa je mogoče rešiti s primerno prehrano,« trdi dr. Braverman. Kaj priporoča?

Bazilika za seks

Za dvig ravni dopamina se poigrajte z baziliko, s poprom, čilijem, kumino, z janežem, lanom, s česnom, z ingverjem, rožmarinom, s sezamom in kurkumom. Obogatili bodo jedi in začinili ljubezensko življenje.

Listki z dozo dopamina

Tako kava kot zeleni čaj povišujeta raven dopamina, vedar je po nasvetu Erica Bravermana priporočljiveje uživati čaj. »Priskrbite si čajne lističe in jih toliko, kot bi jih bilo v dveh vrečkicah, stresite v dve skodelici vroče vode. Temu dodajte malce kajenske paprike v prahu, ki prav tako vpliva na sproščanje omenjenega hormona,« svetuje zdravnik.

Vzburljiveje z zeljem

Za dvig ravni acetikolina uživajte jetra, jajca, pšenične kalčke, govedino, arašide, mandlje, brokoli in zelje. Na njegov porast v telesu vplivajo tudi bazilika, kumina, meta, žajbelj, materina dušica, kurkuma in hrana, bogata z maščobnimi kislinami omega 3.

Krompir za močnejši orgazem

»Težave z doseganjem orgazma ali njegovo intenziteto so lahko posledica nizke ravni gamaaminobutirične kisline (GABA),« poudarja dr. Braverman. Drugi znaki, ki nakazujejo, da v telesu primanjkuje te snovi, so nemir, nervoza in zaskrbljenost. Najlažji in najučinkovitejši način dviga njene ravni pa je primerna hrana. Telo potrebuje kompleksne ogljikove hidrate, zato je priporočljivo uživati rjavi riž, cele žitarice, krompir, brokoli, špinačo, lečo, banane. Uporabite začimbe, kot so kumina, klinčki, origano, rožmarin in žajbelj. Spodbudno na nastajanje kisline GABA vpliva tudi alkohol, a le kozarček ali dva na dan, sicer bo njegov učinek ravno nasproten: pri moških bo povzročil težave z erekcijo, pri ženskah pa upad želje po seksu.

Sonce in žafran za dobro počutje

Če ste depresivni in vedno preutrujeni za seks, vam najbrž primanjkuje serotonina. Za nastajanje tega je potreben triptofan, esencialna amino kislina, ki jo vsebujejo svinjina, avokado, skuta, perutninsko meso, jajca, pšenični kalčki in čokolada. Prav slednja pri večini vpliva tudi na nastajanje hormona sreče endorfina. Izločanje serotonina lahko spodbudite tudi z janežem, majaronom, muškatnim oreškom, meto, žafranom in s kurkumo. Vsi vplivajo pozitivno na razpoloženje, kot tudi vitamin D, zato se v sočnem vremenu večkrat odpravite na zrak.

Še pet najboljših afrodiziakov po mnenju zdravnika

Šparglji: bogati so z vitaminom E, ki vpliva na nastajanje hormonov, bistvenih za kakovostno spolno življenje.
Banane: vsebujejo encim bromelain, ki vpliva na moški libido.
Zelena: je bogata z andosteronom, moškim hormonom, katerega vonj vzburja ženske.
Fige: dvigujejo raven dopamina, krepijo libido, spolno moč in vzdržljivost.
Ostrige: bogate so z dopaminom, s cinkom in testosteronom.