Kaj o seksu drži in kaj ne?

Sifilis še zdaleč ni bolezen preteklosti, velikost dlani pa z velikostjo penisa nima nič skupnega.

Objavljeno
09. november 2011 21.39
Posodobljeno
10. november 2011 22.00
M. F.
M. F.

Nemogoče bi bilo prešteti vse mite, ki med ljudmi krožijo o seksu. Nekaterim verjamejo celo najbolj izkušeni, čeprav z resnico nimajo veliko skupnega. Tudi vi verjamete, da med velikostjo dlani, stopal in penisa obstaja povezava? Potem berite naprej in spoznajte, kaj o seksu je res in kaj zgolj zmotno, a splošno razširjeno prepričanje.

Med seksom se penis lahko zlomi

Resnica. Zlom penisa je mogoč in je nadvse boleč. Res je, da v penisu ni kosti, pri zlomu se pretrga membrana, ki v moškem spolnem organu obdaja gobasto tkivo, katero se med erekcijo napolni s krvjo. Zelo grob seks, seks na nenavadnih mestih v neobičajnih pozah ali hitro menjavanje položajev so največkrat krivi za zlom, ki ga spremlja značilen zvok in ostra bolečina. Če se vam pripeti ta neprijetnost nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Mogoče je čutiti, če se strga kondom

Čeprav številni verjamejo, da je to nezgodo mogoče čutiti, se žal motijo. Mogoče jo je opaziti šele, ko je že prepozno. Zato je boljše poskrbeti, da se kaj takega ne bi zgodilo. Kondomi se največkrat strgajo zaradi premalo navlažene nožnice ali pomanjkanja lubrikanta. Prav tega je zato priporočljivo vedno uporabljati. Izberite tiste na osnovi vode, saj tisti na oljni osnovi lahko poškodujejo kondom. Tudi nepravilno shranjevanje ali uporaba kondomov s pretečenim rokom trajanja povečujeta možnosti za nesrečo. Hranite jih torej na suhem in hladnem mestu, uporabite lubrikant in uživajte.

Sifilis je bolezen preteklosti

»Število obolelih za to spolno prenosljivo boleznijo je še vedno v porastu,« pravi Beth Rackow, doktorica ginekologije na univerzi Yale. Prenaša se z analnim, vaginalnim in oralnim seksom ter v primeru nezdravljenja lahko privede do poškodb možganov, oči, jeter, krvnih žil, kosti in sklepov. V skrajnem primeru pa je lahko smrtonosen. Edina zanesljiva zaščita pred njim je kondom.

Alergija na spermo je mogoča

Alergija na semensko tekočino naj bi po nekaterih raziskavah prizadela približno 13 odstotkov žensk, v večini primerov tiste med 20. in 30. letom starosti, pri približno 40 odstotkih pa se pojavi že ob prvem spolnem odnosu. Pokaže se lahko v različnih oblikah in jakostih: od osipa pa celo do anafilaktičnega šoka. Če ste se soočili s to neprijetnostjo tudi sami, lahko z zdravniško pomočjo poizkusite posebno imunoterapijo, najučinkovitejša zaščita pred pretirano občutljivostjo pa je dosledna uporaba kondoma.

Velika stopala in dlani pomenijo velik penis

Povsem zmotno prepričanje. Velikost dlani in stopal namreč z velikostjo penisa nima nikakršne povezave. Moški z velikimi stopali ima lahko majhen penis in obratno.

Če ni erekcije, ste mu neprivlačni

Narobe! Impotenca je kompleksna težava. In čeprav so bili nekoč zdravniki prepričani, da so težave z erekcijo predvsem posledica psihičnih težav, je danes znano, da je večina primerov erektilne disfunkcije organske narave. Med pogostimi povzročitelji so debelost, povišan krvni pritisk, sladkorna bolezen tipa 2, povišan holesterol, dodatno odsotnost spolne sle pa lahko povzroči tudi pomanjkanje testosterona. Morda pa le ni vzrok vaša (ne)privlačnost ...