Materinski čut je zapisan na obrazu

Če želite veliko družino, izberite partnerico z ozkim nosom, velikimi očmi in s polnimi ustnicami

Objavljeno
30. oktober 2011 10.09
Posodobljeno
31. oktober 2011 17.00
M. F.
M. F.

»Materinski čut, željo po otrocih in celo plodnost je mogoče prebrati z obraza,« so ugotovili znanstveniki z univerze Saint Andrews, ki so pri prostovoljkah primerjali količino ženskega spolnega hormona estrogena v krvi z obraznimi potezami in njihovimi željami po materinstvu.

Ima Angie zato veliko družino?

Majhen in ozek nos, velike oči in polne ustnice so tisti, ki obrazu pridajo ženstven izgled, prav tako pa nakazujejo na višjo raven estrogena in večjo željo po naraščaju, trdijo znanstveniki. Sinonim za ženstven obraz je po njihovem mnenju ameriška igralka Angelina Jolie, ki se nedvomno lahko pohvali z veliko družino.                                           

»V povprečju so si ženske z višjo ravnjo estrogena v krvi želele vsaj štiri otroke. Tiste z nižjo niso razmišljale o veliki družini. Imele bi le enega,« pravijo znanstveniki, ki so sodelujoče v raziskavi spraševali tudi o tem, koliko otrok bi želele imeti. »Presenetilo nas je, kako močno sta povezana želja po materinstvu in količina estrogena v krvi,« je povedala avtorica raziskave Miriam Law Smith. »Še presenetljivejše pa je, da se količina tega hormona kaže tudi na obraznih potezah,« je še dodala.

Na leta odločitve ne vpliva

Količina estrogena v krvi pa ne vpliva na starost, pri kateri naj bi se ženske odločile postati matere. Pri mnogih je želja po materinstvu velika, a jo zaradi drugih (šolskih ali kariernih) obveznosti prelagajo na kasnejši čas in mnogim zato zmanjka časa, da bi uresničile svoja pričakovanja.