Moški se ne morejo upreti čarom

Ženske prošnje za prijateljstva neznancev ignorirajo, moški pa se lepemu dekolteju le stežka uprejo.

Objavljeno
11. november 2011 07.58
Posodobljeno
13. november 2011 20.00
M. F.
M. F.

Moški so pogosteje kot ženske žrtve prevar na družabnih omrežjih, dokazujejo rezultati ankete, v kateri je sodelovalo več kot 1500 uporabnikov interneta iz Velike Britanije in ZDA.

Ujamejo se na dekolte

Raziskava, ki jo je naročilo podjetje za izdelavo protivirusne programske opreme, je potrdila, da se moški zlahka ujamejo v spletno past, ko se na njihovem profilu pojavi lepo oblečena privlačna, četudi povsem neznana ženska ter jim pošlje prošnjo za prijateljstvo. Zlasti jih pritegnejo tiste, ki na svoji fotografiji ponosno razkazujejo svoj dekolte. Skoraj 80 odstotkov vprašanih predstavnikov močnejšega spola je namreč zatrdilo, da se mu preprosto ne morejo upreti.

Na zasebnost se ne ozirajo

Njihova neprevidnost pa se pri tem ne konča. Glede na odgovore so znanstveniki ugotovili, da se moški prepogosto ne ozirajo na opozorila o varovanju zasebnosti in neznanim osebam zaupajo tudi podatke povsem zasebne narave.

Ženske ravnajo drugače

Ženske so menda previdnejše. Kar 64 odstotkov jih povabilo še tako atraktivnega neznanca zavrne ali ignorira, in medtem ko je četrtina vprašanih moških priznala, da dovoljuje pogled v svoj profil vsem, to širnemu občestvu dopušča 16 odstotkov žensk.

Je kriva vzgoja?

Razlike v obnašanju znanstveniki pripisujejo predvsem dejstvu, da mnogi moški ne pomislijo, da jih želi lepa neznanka s pomočjo spleta in njihove naivnosti morda zgolj ogoljufati. Prepričani so, da je tudi njo pritegnil njihov videz, kar jih seveda navda s precejšnjo mero samozavesti. Svoje pa pridajo še lekcije, ki so večini žensk privzgojile previdnost ob stiku s tujci, pa naj bo v resničnem ali virtualnem svetu.