O zmenkih za samske starše

Čeprav vas prevzemajo ljubezenski hormoni, ne spreminjajte svojih prioritet

Objavljeno
12. november 2011 09.16
Posodobljeno
14. november 2011 05.59
M. F.
M. F.

Starši, ki iz kakršnega koli razloga svoje otroke vzgajajo sami, morajo vedno iskati ravnovesje med svojimi potrebami in obveznostmi, ki jih starševstvo prinaša. Ljubezenske zveze so zato zanje pogosto velik izziv. Pri njih namreč obstajajo določene meje, prek katerih ne smejo. Dobrobit otrok(a) je pač vedno na prvem mestu. Prav v zavedanju tega je treba pri iskanju nove ljubezni upoštevati nekaj pravil.

Dobro razmislite, preden novo ljubezen predstavite otrokom

Ni treba, da spoznajo vsakega, s katerim greste na zmenek. Raziskave so pokazale, da lahko tako početje izkrivi otrokovo dojemanje medčloveških odnosov, zagotovo pa ne more koristno vplivati na njegov socialni razvoj.

Otroci so na prvem mestu

Ko nekdo postane »žrtev« Kupidove puščice, lahko popolnoma spremeni prioritete ter na prvo mesto postavi svoje potrebe po romantiki. Čeprav ste samski in osamljeni poskrbite, da otrok z namenom, da bi to praznino zapolnili, ne odrivate od sebe. Šolske predstave, tekme in vaše skupne aktivnosti morajo ostati na prvem mestu.

Ne sme prenočiti

Otroci so izjemno bistra bitja in si zlahka predstavljajo, zakaj je zjutraj pri zajtrku še nekdo, ki v njihovi predstavi tja ne sodi. Dokler nista popolnoma prepričana, da bo vajina zveza resnično trajala, spita vsak v svojem domu.

Sestajata se na nevtralnem ozemlju

Nikakor ne pri vas doma. Konec koncev nikoli ne veste, koga spuščate vanj in kako lahko morda škodi vam ali vašim otrokom.

Od doma in nazaj ob normalni uri

Zapomnite si, da ste otrokom za zgled. Torej bi se morali držati pravila, da od doma ne odhajajte po osmi uri in se vračate pred polnočjo. S tem boste zagotovo utrpeli manj glavobolov, ko bo vaš otrok prišel v najstniška leta.

Intimne podrobnosti niso za otroška ušesa

Z njimi se lahko mirno pohvalite pred prijatelji in prijateljicami, nikakor pa ne pred otroci. Starši, še posebej, ko otroci nekoliko zrastejo, radi nanje gledajo kot na prijatelje in jim želijo zaupati tudi osebne zadeve. Raje imejte v mislih, da je vaš otrok še vedno otrok, pa čeprav počasi odrašča.

Pogovorite se z otroki o čustvih, ki jih občutite do njih in do nove simpatije

Ko zadeve postanejo resnejše, se z otroki pogovorite o svojih občutkih in čustvih. Seveda na njim razumljiv način.  Ni neobičajno, da se otroci zaradi nove ljubezni enega od staršev počutijo ogrožene in jih prežema strah, da zato sami ne bodo več tako ljubljeni. Pojasnite jim, da se to ne bo zgodilo in da imate dovolj ljubezni za vse.

Vse mora imeti smisel

Zveze brez obveznosti niso za starše samohranilce. Obstaja toliko obveznosti, ki zahtevajo vašo energijo, da bi jo bilo škoda trošiti za naključne in bežne romance. Ne izgubljate časa z nekom, za katerega že takoj veste, da z njim ne bo kaj več kot kakšna strastna noč. Če on ali vi še niste pripravljeni na resnejšo zvezo, se raje posvetite stvarem, ki so vam v življenju pomembne.