Ponudite ramo in pazite na besede

Pozabite na sebičnost in lastne težave, zdaj je čas, da pomagate njej.

Objavljeno
16. november 2011 08.29
Posodobljeno
16. november 2011 17.40
M. F.
M. F.

Ločitev je dokazano ena najbolj žalostnih in stresnih življenjskih izkušenj. Morda tudi sami tolažite prijateljico, ki preboleva težke trenutke in bi ji želeli samo pomagati, vaš trud pa ima ob nepremišljenosti lahko ravno nasprotni učinek. Česa ji nikakor ne smete reči, ko se znajde na razpotju življenja?

»Si od vsega začetka vedela, da se bo tako končalo?«
Da, seveda je. Pogledala je v prihodnost in v njej videla katastrofo in uničenje. Kljub temu je z njim načrtovala življenje, saj ji rušenje gradov pomeni neizmerno zadovoljstvo. Resnično neprimerno vprašanje.

»Veš, nikoli mi ni bil všeč«
Povsem brez potrebe blatite njenega bivšega moža, ki ga je nekoč ljubila in bila prepričana, da bo z njim preživela vse življenje. Morda si celo želi ohraniti prijateljske stike. Pripombo zato raje zadržite zase.

»Ojej, misliš, da se bom ločila tudi jaz?«
Dobra novica za vas: ločitev ni nalezljiva. Slaba: če boste vedno mislili samo nase, se boste verjetno res.

»Kako se lahko po vsem tem zjutraj sploh pobereš iz postelje?«
Za vraga, ločila se je, ne pa pravkar z bitko preprečila invazijo zombijev, kar bi ji pobralo še zadnje življenjske moči.

»Tudi z možem sva imela težave, pa sva jih uspešno premagala«
Včasih tudi najbolj trdna volja, zakonski svetovalci in odločnost preprosto niso dovolj, da bi popravili tisto, kar je razbito. To je težko razumeti, a verjemite, nista po prvem nesporazumu začela iskati odvetnikov.

»Kdaj boš šla znova na zmenek?«
Čim prej, tem bolje. Takoj, ko bo novi frajer videl njen objokani obraz, jo bo zaprosil za roko. Povedano drugače: novi zmenki ji v trenutnem položaju sploh ne pridejo na misel.

Najhujša stvar, ki jo lahko napravite, pa je, da ne rečete ničesar. Ponudite ji podporo in razumevanje, ne izogibajte se teme in se ne pretvarjajte, da se ni zgodilo nič. Le pazite na svoje besede, da ne boste na rane posuli še več soli.