Prepirajte se konstruktivno

Pomembno je, da drug drugemu dovolita govoriti, še bolj pa, da povedano tudi resnično slišita.

Objavljeno
06. november 2011 11.35
Posodobljeno
06. november 2011 20.00
Mo. S.
Mo. S.
V vsaki zvezi, pa naj bo kratka ali dolgoletna, vsake toliko pride do težav, saj včasih preprosto ne moremo mimo tega, da svoje boljše polovice ne bi užalili ali prizadeli (in obratno). Zveza bo uspešna, če bo v njej zaupanje in odpuščanje, kljub temu pa je včasih kakšno reč le težko odpustiti in jo pustiti za seboj. Ponujamo vam nekaj predlogov, kaj storiti, ko vas partner razočara, in kako iz težkega položaja potegniti kar največ.

Pogovor načrtujte

Ko čutite, da se morate o kakšni stvari pogovoriti, s tem partnerja ne napadite nepričakovano, saj je to zanj lahko zelo neprijetno. Če želite pogovor, od katerega bosta oba kaj dobrega odnesla, se nanj dobro pripravite. Določita čas in kraj »sestanka«, saj se bo tako tudi partner nanj lahko psihično pripravil. Lažje bosta ustvarila produktivno debato, kot pa če partnerja napadete kot najhujšega grešnika in mu ne dovolite, da pojasni svoje razloge, ki so privedli do konflikta.

Ne povejte, če tega ne mislite resno

Ko smo prizadeti, marsikdaj izrečemo besede, ki niso primerne, še manj pa resnične. Če čutite močno jezo in v sebi pričakujete izbruh besa, se pripravite do tega, da se umirite. Počakajte, ohladite se, spravite svoje misli v red, nad seboj vzpostavite nadzor in šele potem začnite pogovor. Tudi če vas je partner razočaral, bodite potrpežljivi. Če potrebuje dan ali dva, da razmisli, mu dajte ta čas. Za oba bo morda boljše, če si bosta vzela nekaj časa, da o jabolku spora dobro razmislita.

Pustite preteklost za seboj

Ko se prepirate zaradi stvari, ki se je zgodila danes, ne pogrevajte tistih, ki so bile pred enim mesecem ali celo več leti. O njih sta se že pogovorila, zdaj je čas za to, da greste naprej. Takšni pogovori namreč lahko znova privedejo do zamer in kuhanja mule, zato se vedno osredotočite le na težavo, ki vas tare zdaj. Boljše bo, če bosta težave reševala sproti, kot da bi se vračala leta nazaj in debatirala o rečeh, ki so se že zgodile in nanje zdaj nimata vpliva.

Poslušati še ne pomeni slišati

Pomembno je, da drug drugemu dovolita govoriti, še bolj pa, da povedano tudi resnično slišita. Če se med pogovorom zalotite, da razmišljate o neki drugi stvari, se takoj spravite k sebi. To, o čemer teče beseda, je zagotovo pomembno, če boste nekatera dejstva preslišali, pa ne boste dobili celotne slike položaja. Pozabite tudi na to, da razmišljate, kaj bo naslednja stvar, ki jo boste povedali. Zdaj poslušajte, govorili boste, ko boste na vrsti.

Ko do tega pride, povejte svojo plat zgodbe na način, ki ga bo partner razumel. Opišite, kako so vas njegova dejanja prizadela. Z iskrenimi besedami boste težavo lažje rešili, vajina zveza pa bo postala trdnejša.