Seks je zdravilen, zato uživajte

Posteljne akrobacije imajo boljši učinek kot čustva.

Objavljeno
07. november 2011 17.05
Posodobljeno
07. november 2011 20.00
S. N.
S. N.

V spolnosti lahko uživate brez občutka krivde, in sicer kolikor pogosto pač morete. Raziskave so namreč pokazale, da seks uravnava krvi tlak in zmanjšuje stres. Raziskovalci so merili raven kortizola, hormona, ki se izloča, kadar smo v stresu, in ugotovili, da imajo ženske po seksu nižjo raven tega hormona v krvi.

Čustva nimajo tolikšnega učinka

Zanimivo je, da kljub ugodnemu občutku, ko imamo nekoga ob sebi, čustvena plat raziskave ni pokazala tako spodbudnih ugotovitev. Ljudje, ki imajo bogato seksualno življenje, so bolj zdravi od tistih, ki nimajo rednih odnosov. Če vsaj dvakrat na teden seksate, imate močnejši imunski sistem, zato obstaja manjša verjetnost, da zbolite.

Raje v posteljo kot na fitnes?

Za pol ure zabave v postelji ali kjer koli se ji pač radi prepuščate, porabite okoli 85 kalorij. Vsakič toliko porabljenih kalorij se pozna, zato je vredno razmisliti, ali bi se raje odločili za fitnes ali posteljne akrobacije, idealno pa je oboje. Vsekakor pa je seks dober tudi za samozavest. Med njim, še posebej med orgazmom, organizem preplavi oksitocin, hormon ljubezni, občutek vznemirjenja in strahu se zato zmanjša, sledijo pa tudi intenzivnejši občutki naklonjenosti partnerju.

Proti bolečinam

Seks je tudi naravno zdravilo proti bolečinam – namesto zdravil raje uživajte s partnerjem in bolečine bodo izginile. Dodajmo pa tudi dejstvo, da ljubljenju sledi še sladek spanec.