Si res želite tako zvezo?

Osebni prostor je nekaj, na kar lahko v zvezi z njima popolnoma pozabite.

Objavljeno
11. november 2011 10.03
Posodobljeno
13. november 2011 05.57
M. F.
M. F.

Razmerja imajo več obrazov. Ti se sčasoma lahko spremenijo. Včasih na boljše, drugič na slabše. Če se vam nenadoma zazdi, da partner z vami manipulira ali vas želi neprestano nadzorovati, se boste morali odločiti, ali želite res nadaljevati takšno zvezo, ki na koncu ne bo prinesla nič dobrega, porušila pa bo vašo samozavest.

Nadzornik: Kje si bila? S kom si bila? Kaj si počela?

Seveda je prijetno imeti ob sebi nekoga, ki je zaščitniški in skrbi za vas. A če ste mu dolžni vedno, ko se kam odpravite, odgovarjati na prej našteta vprašanja, vaša pojasnila pa niso dovolj, ne gre za skrb, ampak za nadzor in posesivnost, ki se jima boste vse težje izogibali in ju vse težje tudi prenašali.

Občutek krivde

Oseba, ki jo partner v odnosu neprestano nadzoruje, običajno vso krivdo za prepire in slabo voljo, ki iz tega izhajajo, prevzema nase in se izogiba dejanjem, ki bi lahko vodila v spore. Sčasoma se popolnoma odpove svojemu življenju, omeji socialne stike in se v vseh pogledih podredi partnerju. Mnogo boljše bi bilo, da bi skupaj z njim skušala poiskati rešitve, ki bi vodile iz takšnega odnosa. Če pa pri drugi strani volje ne bi bilo, bi iz njega morala odkorakati sama.

Manipulator: Mojster podlih trikov

Kdor manipulira s svojimi bližnjimi, se na njihove občutke in meje ne ozira. Zanimajo ga zgolj njegove želje in potrebe, za zadovoljitev teh pa uporablja nešteto trikov. Z njimi pri partnerju vzbuja občutke slabe vesti, manjvrednosti, krivde ali pa ga spretno prepriča, da je pravo zgolj njegovo mnenje.

So rešitev kovčki?

Če ste se v odnosu z manipulatorjem znašli tudi sami, se bo treba vprašati, ali želite v njem tudi ostati. Najlažja in najučinkovitejša rešitev je namreč, da spakirate kovčke in se miselno, čustveno in telesno odstranite iz bližine takšnega človeka in da ponovno začnete graditi svojo samozavest ter pozitivno samopodobo. Če pa se odločite vztrajati in spreminjati razmerje, mora biti na to pripravljen tudi drugi v razmerju, čaka pa vaju dolga in izredno težka pot.