Ste sposobni med prepirom izpovedati ljubezen?

Težavice, ki netijo spore, največkrat skrivajo večje težave.

Objavljeno
05. november 2011 15.24
Posodobljeno
06. november 2011 07.00
M. F.
M. F.

Strokovnjaki največkrat naštevajo, česa med prepirom ne gre reči. Zato vam mi nizamo stavke, ki jih je priporočljivo izreči med verbalnim dvobojem v zvezi ali zakonu. Katere besede torej uporabiti, ko se iskre najbolj krešejo?

Ne potrebujem rešitve, rad/-a bi le, da se o tem pogovoriva.

Saj veste, kako gre: Nastopi težava. Ona o njej potarna, on pa hitro niza nasvete, kako jo rešiti. A ona nasvetov ne potrebuje niti jih ne pričakuje, zato ji pametovanje dvigne pritisk. Se vam je že zgodilo? Ko se vam bo naslednjič, mu samo povejte, da potrebujete le njegovo pozornost, ne njegove rešitve. Do nje ste sposobni priti tudi sami.

Prosim, potrudi se me razumeti.

Več ko je med prepirom obtožb, manj je empatije. Že na samem začetku torej prosite za razumevanje. Tako bo več možnosti, da se bo pogovor razvil v pravo smer.

To mi veliko pomeni. Poslušaj, prosim.

Tako moški kot ženske med spori ne poslušajo. Preveč so zaposleni s tem, kar želijo povedati. Pozornosti temu, kar partner govori, sploh ne posvečajo. Omenjeni stavek to lahko prepreči.

Vem, da je v meni težava.

Najslabše, kar lahko v prepiru storite, je, da vso krivdo prevalite na drugo stran. Morda menite, da imate prav, a nihče ne prenese, da je vedno kriv za vse, kar se je zgodilo slabega. Konec koncev, za prepir sta vedno potrebna dva. In oba sta zanj enako odgovorna. Prevzemite nase svoj del krivde, izognili se boste večjim težavam.

Zašla sva s teme.

Začnete pogovor o nepospravljanju perila, zaideta na razmetano garažo, končata pri tem, kdo največkrat sprehaja psa. Raje se vrnita na prvo težavo.

O čem sploh govoriva?

Težavice, ki netijo spore, največkrat skrivajo večje težave. Raje odkrijta, od kod napetost izvira, in se pogovorita o njej. Drugi strani to ne pade na pamet? Predlagajte vi!

Malce si oddahniva.

Kolikokrat ste med prepirom izgovorili težke besede in z njimi užalili partnerja? Boljše bi bilo, da se temu izogneta. Ko ste že davno presegli mejo, je čas, da se malce pomirita. Vsak na svojem koncu.

Ljubim te.

Ta potrditev ljubezni vas bo spomnila, zakaj sta sploh skupaj. Prepiri so koristni, z njimi se rešujejo težave, a dajta drug drugemu vedeti, da je pri vsem še vedno prisotna tudi ljubezen.