Večkrat me samo objemi

Ne skrbite pretirano, če je zmanjkalo strasti, objemi in nežnosti so tisti, ki vzdržujejo zakon.

Objavljeno
06. november 2011 15.38
Posodobljeno
07. november 2011 13.07
M. F.
M. F.

Majhni otroci, stres in naporna služba zmanjšujejo priložnosti za seks, pa tudi ubijajo željo po njem. A nikar naj vas ne skrbi, če je tudi pri vas uplahnila strast. Pogosto objemanje namreč prav tako pozitivno vpliva na zakonsko srečo. Pari, ki se pred spanjem in preko dneva večkrat objamejo, s tem spodbujajo nastajanje hormona sreče, kar se kaže tudi v zakonski skupnosti. Pravzaprav nova raziskava dokazuje, da je pogostost objemanja in razvajanja mnogo boljši kazalec moči zveze kot pogostost spolnih odnosov.

Pomembnejši od seksa

»Objemanje ne sproža le fizičnega zadovoljstva, ampak prinaša tudi občutek utehe, varnosti in prijateljstva. Vse to pa je v zvezi prav tako pomembno kot seks,« je pojasnila Paula Hall, strokovnjakinja za zveze. »Pomembnost nespolne intimnosti je v tem, da ta čas ljudje pogosto namenjajo pogovorom o občutkih. Če je seks edini način približevanja drug drugemu, se lahko zgodi, da par nikoli ne doseže najvišjega nivoja intimnosti,« je še dodala.

Statistika ne laže

To tezo potrjujejo številni zakoni, pri katerih zaradi spolne privlačnosti seks nikoli ni bil vir težav. A takšni pari vse manj verbalno komunicirajo in na koncu se partnerja čustveno popolnoma odmakneta drug od drugega, kar seveda vodi v težave ali celo ločitev.

Nežnosti pomagajo pri reševanju težav

Če je seks v zakonu glavni, čustvene težave nikoli ne pridejo na plano. Na drugi strani pa pogosti neseksualni dotiki, kot so objemi in drobna razvajanja, vplivajo na sproščeno druženje in vodijo v intimne pogovore. »Med dotiki se v telo sprošča hormon oksitocin, zaradi katerega se dvigne počutje in vodi v še več dotikov, poleg tega pa višja raven oksitocina parom omogoča, da s pomočjo pogovora lažje razrešijo marsikatero težavo,« pravi gospa strokovnjakinja.