Znate prepoznati lažnivca?

Dober lažnivec gleda v oči, saj meni, da vas bo tako prepričal, da govori resnico.

Objavljeno
15. november 2011 09.16
Posodobljeno
17. november 2011 10.00
M. F.
M. F.

Sumite, da vas partner vara ali vam prikriva kaj pomembnega? Seveda se poskušate dokopati do resnice in pri tem upoštevate vse namige, ki ste jih kadar koli slišali ali prebrali o tem, kako odkriti lažnivca. A po besedah dr. Paula Seegerja, profesorja z univerze v Lancashiru, prav ti lahko zavedejo. Odkril je namreč, kako ljudje lažejo, in razbil nekaj mitov, ki krožijo o laganju.

Očesni stik
Največji mit o laganju pravi, da se ljudje, ki lažejo, izogibajo očesnega stika. »Dobri lažnivci gledajo v oči dlje in intenzivneje od nekoga, ki govori resnico. Vedo namreč, da je večina prepričanih, da prav tega niso sposobni,« opozarja dr. Seeger.

Vznemirjenost
Drugi razširjen mit, ki kroži o lažeh, pravi, da ljudje, ki lažejo, občutijo veliko nelagodnost in ne morejo biti na miru. Resnica je ravno nasprotna. Ko si nekdo hoče pomagati z lažjo, vso svojo energijo s telesa preusmeri v možgane. Sad tega je umirjen lažnivec.

Pogled nekam gor, desno
Tretji zakoreninjen mit je, da oseba, ki laže, usmeri pogled v določeno točko. Domneva se, da pogled uide više in v desno stran ali k tlom in proti levi. Tega ni potrdila nobena raziskava.

Višji glas
Ko oseba laže, se ji ton glasu komaj za spoznanje zviša. Znanstveniki domnevajo, da je malce višji glas od običajnega lahko kazalnik, da nekdo laže. Težava pa je v tem, da je spremembo izjemno težko zaznati. Malce lažje je pri ljudeh, ki so vam blizu. Če opazite malce povišan ton, začnite postavljati podvprašanja.

Odkrijte resnico

Zasujte z vprašanji
Človek, ki laže, se mora dodobra osredotočiti na svojo zgodbico. To se običajno odraža v kratkih odgovorih na  vprašanja. Če torej nekoga želite ujeti na laži, mu dovolite, da svojo zgodbo pove do konca, nato pa napadite. Dobesedno. Z vprašanji. Če laže, bodo odgovori nanje površni, kratki, odrezavi in nejasni.

Pripoved od repa proti glavi
Tehnika, ki se je pogosto poslužujejo tudi pri policiji. Tam nekoga naprosijo, naj jim pojasni svojo zgodbo. Potem pa  od te iste osebe zahtevajo, naj zgodbo pove še enkrat, tokrat z zadnjega konca. Kdor laže, se bo zagotovo ujel v katero od svojih zank.

Hitri odgovori
Čas, ki ga potrebujemo, da odgovorimo na vprašanje, je kratek. Če seveda govorimo resnico. Kadar je vpletena neresnica, je potrebnega več časa za odgovor. Izmisliti si je namreč treba laž. Torej med vprašanjem in odgovorom vedno nastopi trenutek tišina.

Verbalni znaki
Če menite, da vas partner vara, mu lahko postavite neposredno vprašanje: »Imaš drugo?« Če vam odgovori »Ne, nikakor ne«, ste lahko dokaj prepričani, da govori resnico. Če pa odvrne »Kako sploh lahko pomisliš na kaj takega? Kako dolgo se poznava? Užaljen sem, da sploh lahko pomisliš na to«, je vaš sum najbrž upravičen. Saj ste najbrž prepoznali obrambno tehniko v obliki napada?

Spremembe obnašanja
Ko z njim govorite, je popolnoma umirjen in sproščen, dokler ne zaideta na kakšno neprijetno temo (morda o  novi sodelavki). Če se takrat njegovo obnašanje očitno spremeni, sproščenost in nasmeh pa izgineta, ste lahko prepričani, da se nekaj dogaja.