Sin diktatorja naročil
 jahto za 250 milijonov

Teodorin Obiang, minister za kmetijstvo, naročil jahto, vredno 250 milijonov €

Objavljeno
02. marec 2011 19.53
E. B.
E. B.
Vajeni smo že, da nekateri sredi največje gospodarske krize razmetavajo z denarjem in kažejo razkošje, a sin diktatorskega predsednika Republike Ekvatorialne Gvineje je nedvomno presegel vsa pričakovanja. Teodorin Obiang, sicer minister za kmetijstvo v tej revni srednjeafriški državi, naj bi namreč za svojo novo jahto odštel vrtoglavih 250 milijonov evrov – skoraj trikratni znesek gvinejskega proračuna za zdravstvo in izobrazbo!

Obiang s svojo vladno službo zasluži slabih pet tisočakov na mesec, torej se obubožana javnost v državi, ki je sicer bogata z naftnimi viri, upravičeno sprašuje, kako si lahko predsednikov sin privošči takšno razvajanje. Jahta, dolga približno 130 metrov, se bo namreč med drugim ponašala s kinodvorano, restavracijo in bazenom ter številnimi prostori, ki bodo namenjeni pomembnim gostom, da ne govorimo o najsodobnejših navigacijskih in varnostnih sistemih. In če vam je vse to od nekod znano, ni naključje, kajti elegantno plovilo bo po vsej verjetnosti izdelano po načrtih čudovite Pelorus Romana Abramoviča, ki je sicer vredna mnogo manj, a ne pozabimo, da je rusko-angleški mogotec pravo razsipništvo pokazal z mlajšo Eclipse, za katero je do zdaj odštel skoraj 800 milijonov.

Kakor koli že, Obiang je menda odločen, da pri izgradnji jahte ne bo ustrelil mimo, zato si je za zgled izbral izkušenega strokovnjaka na tem področju, hkrati pa si je nakopičil še več sovražnikov in seveda mednarodne opazovalce. Te je zmotilo predvsem dejstvo, da je začel predsednikov sin plovilo izdelovati v strogi tajnosti: nalogo oziroma projekt, imenovan Zen, je zaupal nemškim ladjarjem Kusch Yachts, kjer pa očitno niso mogli držati jezika za zobmi, saj je novica o ekstravagantnem plovilu, ki naj bi prvič zaplulo po valovih leta 2012, kaj kmalu pricurljala na dan. Mednarodni inšpektorji so takoj skočili na noge, vlada Ekvatorialne Gvineje pa se je nemudoma začela braniti, češ da gre za zdaj le za zamisel, ki je morda celo ne bodo uresničili, če pa se to vendarle zgodi, bodo denarna sredstva črpali iz proračuna družinskega podjetja, podrobnosti pa niso hoteli razkriti. Ameriško pravosodno ministrstvo je sicer že pred leti opozorilo, da je večina premoženja družine Obiang rezultat kraje javnih sredstev, korupcije in izsiljevanja.

Komaj 41-letni Obiang bo po vsej verjetnosti nasledil očeta na položaju, ki ga je Teodoro Obiang zasedel 1979. s krvavim udarom, država pa je kljub bogatim naftnim virom in hitrorastočemu gospodarstvu ena najrevnejših na svetu. Le manj kot polovica prebivalcev ima namreč dostop do pitne vode, stopnja izobrazbe je na samem dnu lestvice OZN, kar 20 odstotkov otrok pa umre pred petim letom starosti.