Sindikat Teša: Naj Radićeva takoj odstopi!

Ministrica trdi, da projekt izgradnje šestega bloka Teša ni ekonomsko učinkovit.

Objavljeno
03. marec 2011 16.31
Šp. S./STA
Šp. S./STA
ŠOŠTANJ – Sindikat delavcev Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je gospodarsko ministrico Darjo Radić pozval k takojšnjemu odstopu. Za potezo so se odločili zaradi ministričine izjave pred zasedanjem ministrov EU, pristojnih za energijo, da projekt izgradnje šestega bloka Teša ni ekonomsko učinkovit.

Po mnenju sindikata Teša in njegovega predsednika Branka Sevčnikarja izjava Radićeve pomeni veleizdajo slovenskega gospodarstva in diskreditira slovensko energetsko ter ekonomsko stroko, ki je sodelovala pri izvedbi Teša 6. Iz sindikata so sporočili, da ministrica ni navedla nobenega strokovnega argumenta, in dodali, da oseba, ki na mednarodni sceni daje takšne ocene projektu, ki kratkoročno za celotno državo pomeni dvig bruto domačega proizvoda, dolgoročno pa omogoča celotnemu gospodarstvu (zaradi ponudbe cenejše električne energije) večjo dodano vrednost, ne sme zastopati slovenskih gospodarskih interesov.

Po oceni sindikata Teša je izjava Radićeve unikat v evropskem merilu, saj se tuji državniki zelo dobro zavedajo učinkov in posledic takšnih izjav. Kot so še dodali, Radićeva očitno želi sodelovati samo pri pogrebu slovenskega gospodarstva, ker za kaj drugega ne premore dovolj znanja ali volje, kar je razvidno iz bilance njenega ministrovanja.

Pomen sedeža Acerja v Sloveniji

Odprtje Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) v Ljubljani je po besedah gospodarske ministrice Radić velik dan za Slovenijo. Ne ve sicer, ali se javnost zaveda pomena Acerja, premier Borut Pahor pa je izrazil ponos, da so članice EU Sloveniji zaupale sedež agencije.

Ministrica je vesela, ker gre za agencijo, ki bo regulirala notranji trg na področju energije in bo imela pomembno vlogo pri njegovem oblikovanju. Ljubljana se po ministričinih besedah postavlja na energetski zemljevid EU, obiskovali jo bodo predstavniki vseh članic EU in podjetij ter držav zunaj meja sedemindvajseterice, ki bodo želela investirati na evropskem trgu.

Odprtje nove agencije ima po ministričinem mnenju tudi simbolni pomen, saj ima Slovenija na področju energetike še precej odprtih nalog, da se bo približala zahtevam notranjega trga EU. V agenciji zato vidi spodbudo Sloveniji, da se kot gostiteljica potrudi in nadoknadi vse zaostanke ter energetski sektor pripravi na to, da bo znal dobro in konkurenčno delovati na evropskem trgu.

Pahor je prepričan, da je konkurenčen in učinkovit trg energije predpogoj za nižje cene in obenem za prehod na nizkoogljično družbo ter uresničevanje ciljev v boju proti podnebnim spremembam. Prepričan je, da bo Acer s svojim delovanjem k temu veliko pripomogel in izpostavil, da agencija Sloveniji odpira vrata v času, ko sta evropsko in svetovno gospodarstvo, s tem pa tudi energetika, na prelomnici.

Radićeva: Gre za izpolnjevanje evropske direktive

Pri predlagani ločitvi upravljalca omrežnega dela od proizvodnega in trgovskega na področju plina in elektrike gre po pojasnilih ministrice za izpolnjevanje enega od pomembnih delov evropske direktive iz tretjega energetskega svežnja. Tukaj politika nima česa iskati, je poudarila ob odprtju Acerja v Ljubljani.

Evropska direktiva iz tretjega energetskega svežnja namreč nalaga ločevanje proizvodnje elektrike in plina od prenosa in distribucije, država pa lahko lastniško loči podjetja ali pa vzpostavi ločena upravljavca. In to je ministrica predlagala na torkovi seji parlamentarnega odbora za finance.