Slapniku zaradi Jelinčiča policijsko varovanje

Izrečene besede so grobe žaljivke in sovražni govor ter neokusno in nedopustno ravnanje.

Objavljeno
08. marec 2011 18.00
A. L./STA
A. L./STA
LJUBLJANA – Policisti, ki so zadolženi za varovanje funkcionarjev, naj bi že pripravljali načrt varovanja zaresovca Tadeja Slapnika in njegove družine. Razlog so grožnje Zmaga Jelinčiča Plemenitega na petkovi seji komisije o aferi Patria. Med prepirom mu je ta namreč zabrusil: »Dobil boš po pi***!« Seveda mu Slapnik ni želel ostati dolžen in mu je ponudil, da ga »zabriše skozi okno«. Drug zoper drugega sta takrat napovedala kazenske ovadbe. Slapnik je danes še dodal, da se ne čuti odgovornega, saj se je le odzval na grožnje Zmaga Jelinčiča, katerega politično delovanje temelji na provokacijah. Za svoj buren odziv se je tudi opravičil.

Disciplinirati, a le s pogovorom

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar formalne zahteve za varovanje ni dobil. Kot je pojasnil, bo zahtevo, če bo podana, predal pristojnim organom v odločanje. Gantar je besede, izrečene na petkovi seji, v izjavi za javnost označil za grobe žaljivke in sovražni govor ter neokusno in nedopustno dejanje. Ker možnosti za disciplinske ukrepe nima, je napovedal pogovor z obema vpletenima v spor, saj, kot meni, »verbalne grožnje s fizično silo niso primerne za državni zbor«.

Slapnik je zoper Jelinčiča vložil tudi kazensko ovadbo, a jo je pripravljen umakniti pod pogojem, da ta umakne svoje grožnje.