Slovenci zaupajo EU v spopadanju s krizo

Gospodarski položaj Slovenije samo 12 odstotkov vprašanih ocenjuje kot dober.

Objavljeno
07. marec 2011 17.13
Šp. S./STA
Šp. S./STA
LJUBLJANA – Slovenci za prednostni nalogi Slovenije in EU navajajo okrevanje gospodarstva (56 odstotkov) in boj proti brezposelnosti (55 odstotkov), kaže nacionalno poročilo Evrobarometer. Da naša država potrebuje reforme, se strinja več kot štiri petine Slovencev (82 odstotkov).

Gospodarski položaj Slovenije samo 12 odstotkov vprašanih ocenjuje kot dober, kar 88 odstotkov pa meni, da je slab. Ocena slovenskega gospodarstva se je od zadnjega merjenja poslabšala za pet odstotkov, kažejo podatki, ki jih je posredovalo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Slovenci bolj pozitivno ocenjujejo položaj evropskega in svetovnega gospodarstva. Boljše življenje v naslednjem letu pričakuje petina državljanov. Da se bodo najhujši učinki gospodarske krize na trgu delovne sile šele pokazali, mani 63 odstotkov, le 33 pa jih meni, da je gospodarska kriza že dosegla svoj vrh.

Slovenci kot Evropejci za najsposobnejšega akterja reševanja finančne in gospodarske krize na prvo mesto postavljajo EU. Po mnenju vprašanih v Sloveniji je na drugem mestu Mednarodni denarni sklad, na tretjem pa skupina G-20. Kar 52 odstotkov vprašanih prebivalcev Slovenije se strinja, da je EU na pravi poti, da najde izhod iz krize.

Širitev EU podpira 66 odstotkov vprašanih v Sloveniji. Podpora je od prejšnjega merjenja maja lani porasla za 11 odstotkov. Najvišjo stopnjo podpore so vprašani Slovenci izrazili pri možni vključitvi Švice, Norveške ali Islandije, najnižjo pa pri vključevanju Albanije in Turčije. Od zadnjega merjenja se je podpora širitvi med Slovenci najbolj povečala pri podpori vstopu Hrvaške, in sicer za 11 na 68 odstotkov.