Slovenec na leto proizvede skoraj pol tone odpadkov

V EU na odlagališčih konča 38 odstotkov odpadkov, pri nas pa kar 62.

Objavljeno
09. marec 2011 17.44
Mo. S.
Mo. S.
LJUBLJANA – Evropski statistični urad Evrostat je objavil podatke o ravnanju s komunalnimi odpadki v Evropski uniji (EU) za leto 2009. Največ odpadkov so proizvedli Danci (833 kilogramov na prebivalca), najmanj pa Čehi in Poljaki (316 kilogramov na prebivalca).

V Sloveniji je proizvodnja odpadkov na prebivalca znašala 449 kilogramov, kar je manj od evropskega povprečja, ki je bilo 513 kilogramov na prebivalca.

Na slovenskih odlagališčih konča kar 62 odstotkov odpadkov

Odpadke že dlje časa odstranjujemo na različne načine; v EU jih je bilo 38 odstotkov odloženo na odlagališča, 20 odstotkov sežgano, 24 odstotkov reciklirano in 18 odstotkov kompostirano.

Podatki za Slovenijo kažejo, da je na odlagališčih pristalo kar 62 odstotkov odpadkov, v sežigalnicah en odstotek, 34 odstotkov smo jih reciklirali, dva pa kompostirali. Kljub skrb vzbujajočemu podatku o odlagališčih pa smo po količini recikliranih komunalnih odpadkov skupaj z Dansko na tretjem mestu v EU. Prva je Nemčija, ki reciklira skoraj polovico, Belgija in Švedska pa po 36 odstotkov odpadkov.