Slovenija in Francija sklenili strateško partnerstvo

Pahor in Sarkozy podpisala dokument, ki odpira novo poglavje za sodelovanje.

Objavljeno
07. marec 2011 19.54
Šp. S./STA
Šp. S./STA
PARIZ – Slovenski premier Borut Pahor in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta v Elizejski palači sklenila strateško partnerstvo, namenjeno krepitvi političnih, gospodarskih in drugih vezi med državama.

»Storil bom nekaj, česar nisem navajen. Rad bi povedal, kako zelo je za Francijo pomemben podpis strateškega partnerstva s Slovenijo,« je dejal Sarkozy, ki običajno ob takih priložnostih ne daje izjav za medije. Ob tem je izpostavil, da zaupa predsedniku slovenske vlade, da podpira prizadevanja, ki jih vlaga v modernizacijo Slovenijo in da imata podobne poglede na evropsko izgradnjo. Zahvalil se mu je za obisk v Franciji in povedal, da se veseli obiska Slovenije.

Premier Pahor pa je poudaril, da sta s predsednikom Sarkozyjem podpisala dokument, ki zagotovo odpira novo poglavje v dvostranskih odnosih, obenem pa daje nove okvire za poglobljeno sodelovanje znotraj območja evra in EU.

Namen partnerstva je sicer dodatno okrepiti tesne vezi, ki so se spletle zlasti med predsedovanjem obeh držav Svetu EU leta 2008, ter tako zagotoviti še boljše odnose. S tem partnerstvom se bo prvič institucionaliziral politični dialog, dokumenta pa poleg dvostranskega sodelovanja predvidevata tudi intenzivna posvetovanja o vseh pomembnih vprašanjih EU, na primer o širitvi, Zahodnem Balkanu, skupni kmetijski politiki in finančni perspektivi po letu 2013.

Na energetskem in okoljskem področju pa bo temeljilo na razvoju ugodnejše energetske strukture in zavezanosti trajnostnemu razvoju. Državi bosta na primer razvijali industrijsko sodelovanje in sodelovali pri raziskavah jedrske energije, vključno z jedrsko varnostjo.

Poleg tega bosta državi na podlagi obstoječega plodnega dvostranskega sodelovanja na področju šolstva, visokega šolstva, raziskav, informacijske družbe in kulture določili prednostne naloge ter ugotovili, na katerih ključnih točkah bi se lahko vzpostavilo še tesnejše sodelovanje. S partnerstvom bosta okrepili tudi univerzitetno sodelovanje ter razmislili o pobudah za večjo mobilnost študentov in raziskovalcev.

Predsednik vlade se bo udeležil tudi sprejema, ki ga ob uradnem obisku gosti veleposlanica Slovenije v Franciji Veronika Stabej. Obisk v Parizu bo nadaljeval jutri, ko se bo sestal s predsednikom francoske vlade Francoisom Fillonom, ministrom za industrijo, energijo in digitalno ekonomijo Ericom Bessonom, generalnim sekretarjem Mednarodne organizacije za frankofonijo Abdoujem Dioufom in predsednikom francoskega senata Gerardom Larcherjem.