Slovenija navija za Gala

Hudo bolnega Mariborčana so za šesti rojstni dan povabili v vrtec na Gorenjskem.

Objavljeno
20. februar 2011 21.22
B. F.
B. F.
TRŽIŠKA BISTRICA – Prejšnji mesec smo na naših straneh opisali nenavadno zgodbo o povezanosti Lilijane Bukovič iz Maribora in Nataše Potočnik iz Palovič. V življenju še nista poklepetali na štiri oči, čeprav sta bili od lani skoraj vsak dan v stiku. Ta petek se je končno zgodilo.

Pred časom je Štajerko in Gorenjko povezala usoda. 
Gal Majšler, Lilijanin sin, je med porodom 17. februarja 2005 ostal brez kisika, zato je nastala huda poškodba na njegovih možganih. Ima cerebralno paralizo najvišje stopnje, epilepsijo, hud razvojni in duševni zaostanek, poškodovana sta tudi sluh in vid, saj je slep oziroma ima minimalni ostanek vida. Izpahnjen ima desni kolk, levi mu sledi tako, da fant ne more sedeti, ampak je nameščen v posebnem počivalniku. Julija 2009 so ga operirali na možganih. Noge ima zravnane in jih ne more pokrčiti.

Pred jesenjo 2010 se je začela akcija zbiranja plastičnih zamaškov, da bi družinici iz Maribora, ki se stiska v najetem občinskem stanovanju, omogočili nakup primernega vozila za prevoze Gala. Na socialni spletni mreži je o akciji izvedela Nataša Potočnik iz Palovič, vasice pod Karavankami, in ker ima fantka z lažjo obliko cerebralne paralize, se je odločila pomagati. Tudi vas, bralke in bralci Slovenskih novic, smo vključili v zbiranje pomoči prek našega Krambergerjevega sklada, akcija naj bi potekala še letos. Zamaške zbirajo tudi v vrtcu Deteljica pri Tržiču, kamor so v petek na praznovanje rojstnega dne povabili Gala in družino, tam pa sta se prvič srečali tudi Lilijana in Nataša.

»Bilo je prekrasno. Ni manjkalo toplih besed, solz, plesa in pesmic, ki so mu jih podarili otroci. Gal se je dobro počutil in tudi njemu se je med prepevanjem pesmice Mi se imamo radi v verziji Gala imamo radi utrnila solzica,« je opisala Nataša in pohvalila vse zaposlene in varovance vrtca, ki so podarili košček prijazne topline Galu in družini, hkrati pa dodala, da upa na nov zagon v akciji zbiranja zamaškov, ki bo omogočila nakup primernega vozila za malega Gala.