Slovenske novice v novih oblačilih

Kako smo prenavljali časopis in kdo nam je pri tem pomagal.

Objavljeno
01. marec 2011 19.01
Domen Mal
Domen Mal
LJUBLJANA – Slovenskemu časnikarstvu se je rodil nov otrok: prvi slovenski dnevnik, ki smo ga v naši deželi natisnili v barvah. Odločili smo se ga krstiti za Slovenske novice, saj so številne tete in strici med dolgo vrsto imen izbrali prav to. Slovenci torej še kaj damo na tradicijo – imeli smo Vodnikove Novice in imeli smo Bleiweisove novice in zdaj imamo Slovenske novice,« je v popotnici novemu časopisu zapisal takratni urednik Tine Guzej. Prva številka je izšla 14. velikega travna, torej maja, 1991. Maj pa je ne nazadnje stari latinski bog rasti, in tako so tudi Slovenske novice rasle in se razvijale, po zaslugi vas, spoštovane bralke in bralci. Ob njihovi skorajšnji dvajseti obletnici smo se v uredništvu zato odločili, da obdarimo njih in vas – s prenovljeno podobo in osveženo vsebino.

Ekipa novinarjev, urednikov in tehničnih oblikovalcev se je s prenovo najbolj branega dnevnika v državi začela ukvarjati že lani. Prva je bila na vrsti grafična podoba, torej videz. Kako spremeniti obraz, da bo še vedno ohranil prvotne poteze, na katere so navajeni njegovi bralci? Zahtevni nalogi smo bili, vsaj upamo, nazadnje kos: časopis, ki ga držite v rokah, jasno izraža povezanost z včerajšnjo številko Novic. Sile kontinuitete so trdne, bi se lahko pošalili.

Za zunanjostjo se skriva vsebina. Časopis je lahko še tako lep za oči, ako ni privlačen tudi za branje, je navaden ništrc. Počenega groša nevreden, kaj šele evra. In vsebino smo še razširili, ne samo z zgodbami, vpeljali smo tudi nove rubrike in priloge. Pri tem ste nam pomagali tudi vi, drage bralke in bralci: v mnenjski raziskavi smo vas pobarali, kaj vam je v Novicah všeč, česa bi si želeli več oziroma manj. Prilagodili smo se vašemu mnenju in verjamemo, da bodo Slovenske novice za vas še privlačnejše.

Za časopisom stojijo novinarji. Prav tako smo prenovili naše uredništvo in ga okrepili s svežimi močmi, prekipevajočimi od idej in ustvarjalnosti.

Pa niti to še ni vse. Slovenske novice niso več dosegljive samo v klasični, papirnati različici, ampak tudi na medmrežju. Na spletnem naslovu slovenskenovice.si se vsak dan, vsako uro dopolnjujejo novice iz domovine in tujine, tako raznovrstne in zanimive, da naravnost vabijo k nakupu časopisa, kjer jih obravnavamo še podrobneje. Skratka, za vas, spoštovane bralke in bralci, smo se lotili zahtevne naloge, prenovili časnik, vse v želji, da bomo nadaljevali naše druženje še mnogo let.