Slovenske školjke povzročajo raka?

Širijo se govorice, da so školjke, tudi tiste na slovenski strani, zastrupljene, celo rakotvorne.

Objavljeno
20. februar 2011 21.12
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
PIRAN – Veterinarska uprava Slovenije je 25. maja lani zaradi prevelike količine nevarnih toksinov v morju zaprla promet s školjkami. Nič nenavadnega, ko se morje spomladi segreje, se razvije rastlinski plankton (dinoflagelati). Nekatere vrste planktona naravno proizvajajo za človeka strupeno snov – lipofilne toksine (DSP), ki se kopiči v školjkah in je nevarna za ljudi. Ko se morje jeseni ohladi, izgine tudi ta plankton, školjke niso več strupene in školjkarji jih lahko nabirajo in prodajajo. Toda lanska jesen je bila topla in plankton se je v našem morju obdržal vse do decembra, školjke so še danes zastrupljene, zato zapore prometa z njimi še ni konec. Medtem so iz Italije pricurljale informacije, da naj bi bile tudi naše školjke zaradi vsebnosti toksina celo rakotvorne in zato smrtno nevarne.

Zapora od maja

Školjke živijo tako, da filtrirajo morsko vodo, posledično se v njih nakopičijo omenjeni lipofilni toksini, ki so za človeka zelo nevarni. »V našem primeru govorimo o školjkah klapavicah, ki jih školjkarji gojijo na školjčiščih. Te visijo v morju in filtrirajo vodo, zato se je v njih nakopičil toksin,« pojasnjuje veterinarka Neva Blažina z veterinarske uprave v Kopru.

»To je vsakoletni pojav, zato že leta vsako pomlad ob namnožitvi dinoflagelatov in povišane vsebnosti toksina zapremo promet s školjkami. Ko se morje jeseni ohlaja, izgine tudi ta rastlinski plankton, klapavice se prečistijo in so spet užitne, zaporo odpravimo.«

Lipofilni toksini povzročajo slabost, bruhanje in hudo drisko. Zdravniki opozarjajo, da obstaja velika nevarnost dehidracije, zato vsako leto zaradi zastrupitve s školjkami sprejmejo nekaj ljudi v bolnišnico.

Nad 300 obolelih


Medtem ko je v Sloveniji vse tiho, iz Italije prihajajo vesti, da je zaradi zastrupitve s školjkami končalo v bolnišnici že več kot 300 ljudi. Še več, italijanski mediji širijo informacije, da je okadaična kislina, ena od toksinov, rakotvorna, zato so lahko okužene školjke smrtno nevarne. Koliko je resnice v tem?

Neva Blažina z veterinarske uprave v Kopru odgovarja: »Do danes strokovnjaki še niso dokazali, da bi lipofilni toksini pri človeku povzročili raka. Tovrstnih študij ne poznam. Hkrati pa mi kot inštitucija, ki izvaja uredbe EU glede zdravstvene ustreznosti in higiene živil ter nadzora nad omenjenim, nismo dobili nobene informacije o rakotvornosti omenjenega toksina.« Zanimivo pri vsem skupaj je, da so na udaru le klapavice.

»Povečano koncentracijo omenjenega toksina zaznavamo le v gojenih klapavicah, ki visijo v školjčiščih, pri školjkah na dnu morja, denimo pri dondolah, jakobovih školjkah ... pa ni povečanih vrednosti toksina,« je pojasnila Blažinova.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Raka dokazali na miših?