Slovenski turisti v Libiji se počutijo dobro

V nemirni državi sta trenutno dve turistični skupini, ki pa sta precej stran od nemirnih predelov.

Objavljeno
22. februar 2011 12.40
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – Slovensko zunanje ministrstvo zaradi stopnjevanja nasilja in nepredvidljivih varnostnih razmer v Libiji državljanom, ki so tam, svetuje, naj razmislijo o odhodu iz države z rednimi letalskimi linijami, če jim razmere to dovoljujejo. Slovenski turisti, ki potujejo po Libiji, se sicer počutijo dobro, a obstaja možnost njihove predčasne vrnitve.

MZZ v luči zaostrovanja razmer v Libiji še naprej svetuje izjemno previdnost ter izogibanje krajem, kjer potekajo demonstracije in zborovanja ter upoštevanje varnostnih navodil lokalnih oblasti. Še zlasti odsvetujejo potovanja v dele province Sirenejka, v mesti Bengazi in al Bajda, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Vseh 30 Slovencev v Libiji je v redu

V Libiji je trenutno okoli 30 slovenskih turistov dveh turističnih agencij, ki pa se ne zadržujejo v mestih, kjer so protesti.

Pri agenciji Oskar, so bili s svojo skupino nazadnje v stiku v ponedeljek popoldne. Gre za skupino enajstih turistov, ki se počutijo dobro in nadaljujejo potovanje po programu. Trenutno potujejo iz Gadamesa proti Sebi, ki je izhodišče za Saharo. Kot je pojasnil predstavnik agencije Uroš Grohar, je težko vzpostaviti zvezo z njimi po telefonu oziroma spletu.

Po Groharjevih besedah v agenciji iščejo možnost, da slovenske turiste čim prej pripeljejo domov, saj se bojijo poslabšanja razmer v Libiji. Predvidoma bi se sicer v Slovenijo morali vrniti v nedeljo zvečer, vendar razmišljajo, da bi se turisti vrnili že v sredo, četrtek ali petek.

Tudi druga skupina slovenskih turistov – gre za 15 turistov in vodiča, ki potujejo v saharskem delu Libije –, nadaljuje potovanje proti Ubarijskim jezerom, v sredo zvečer pa v Sabo, od koder naj bi poleteli proti Tripoliju. Vendar je situacija glede poleta še negotova, saj so vsi stiki s hoteli in letalskimi prevozniki v državi povsem onemogočeni, je povedal predstavnik agencije Potovanja Pisanec Franc Pisanec.

Kot je dejal, so ves čas v stiku z zunanjim ministrstvom in se bodo skupaj odločili, kaj storiti, tudi glede morebitne predčasne vrnitve slovenskih turistov, ki naj bi se po prvotnih načrtih sicer vrnili v nedeljo. Obe slovenski skupini sta v stiku in se bosta v sredo srečali v Sebi, nato pa bodo skupaj iskali nadaljnjo rešitev.

Države že evakuirajo svoje državljane

Turčija je proti Bengaziju poslala dva trajekta in eno vojaško ladjo, s katerimi naj bi evakuirali 3000 turških državljanov. Ladje naj bi v mesto, ki ga pretresajo najhujši nemiri, prispeli danes popoldne, je povedal turški zunanji minister Ahmet Davutoglu. Po njegovih besedah je Turčijo za pomoč pri evakuaciji prosilo še deset drugih držav.

V Libiji živi in dela okoli 25.000 turških državljanov, več kot 200 turških podjetij pa tam izvaja različne gradbene projekte v skupni vrednosti več kot 15 milijard dolarjev. Več kot 1000 Turkov so sicer že evakuirali, ladje pa nameravajo po Bengaziju poslati tudi v Tripoli.

Na evakuacijo svojih državljanov se pripravlja tudi Italija. Po navedbah italijanskega državnega radia je obrambni minister Ignazio La Russa na obisku v Abu Dabiju povedal, da namerava Italija v Bengazi poslati vojaško transportno letalo in evakuirati sto državljanov. V Libiji, kjer ima Italija velike naftne interese, živi in dela okoli 1500 Italijanov.

Po podatkih nizozemskega zunanjega ministrstva pa je v mestu Eindhoven že pripravljeno vojaško letalo, ki naj bi poletelo v Tripoli, od koder nameravajo evakuirati več kot sto nizozemskih državljanov.

V Tripoli namerava letalo za evakuacijo svojih državljanov poslati tudi Rusija. Iz Libije naj bi prepeljali 134 ruskih državljanov. Skupno namerava Rusija evakuirati 563 ljudi na štirih letalih. Večina teh je zaposlenih v državnih podjetjih Ruske železnice in Gazprom.