Slovenski veleposlanik zanika izjave bivšega mafijca

Mirošič je v pismu časniku opozoril, da gre za trditve brez dejstev, dokazov in brez časovnih okvirov.

Objavljeno
13. februar 2011 12.50
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA, RIM – Slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič se je odzval na v italijanski La Repubblici objavljeni pogovor Roberta Saviana z mafijskim skesancem Mauriziem Prestierijem, v katerem je ta Slovenijo označil kot raj za mafijo.

Mirošič je rimski La Repubblici, ki je pred dnevi objavila Savianov članek Grand Hotel Camorra, v petek poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da ne mafijski skesanec ne avtor članka svojih trditev o Sloveniji kot o državi brezpravja in korupcije nista dopolnila z dejstvi.

Slovenija ni od Italije nikoli prejela obvestila, da išče Maurizia Prestierija oziroma Paola Di Lauro zaradi kriminalnih dejanj, zato njuni obiski v Sloveniji niso bili nezakoniti. Slovenska policija bi v primeru razpisa tiralice tujega varnostnega organa zoper takšne osebe ukrepala.

Slovenija v družbi najvarnejših držav

Mirošič je v pismu tudi ponovno izpostavil to, kar je v odzivu na izjave Prestierija v četrtek že zapisala slovenska policija – da je Slovenija v družbi najvarnejših držav v EU v vseh oblikah primerljive kriminalitete, ki najbolj vplivajo na občutek varnosti ljudi, in da je obremenjenost Slovenije z organiziranim kriminalom po ocenah Europola majhna.

La Repubblica je pred dnevi v več delih objavila pogovor pisatelja Saviana, sicer avtorja odmevne knjige o neapeljski mafiji Gomorra, z nekdanjim mafijskim šefom Prestierijem, ki pravi, da v Sloveniji ni protimafijske kulture, zato se lahko mafijci po državi gibajo neovirano.

Saviano, čigar članek je v Sloveniji dvignil veliko prahu, je kasneje v pogovoru za Televizijo Slovenija pojasnil, da je za povezavo med neapeljsko mafijo in Slovenijo izvedel v pogovorih, ki jih je na skrivnih lokacijah opravil s Prestierijem, ki od leta 2007 sodeluje z italijanskimi tožilci.

Ne Slovaška, Slovenija!

Prestieri je Savianu pripovedoval, da so italijanski mafijci v Sloveniji živeli tudi po devet mesecev skupaj. Slovenijo so imeli za neke vrste štab, iz katerega so upravljali denar, ljudi in orožje. Po Savianovih besedah so se neapeljski mafijci v Sloveniji najverjetneje skrivali med letoma 2004 in 2006, prepričan pa je tudi, da Prestieri ni pomešal Slovenije in Slovaške.

Na očitke, da Prestieri ne navaja ne točnih podatkov, ne imen krajev, ne imen ljudi, je Saviano za Televizijo Slovenija odgovoril, da preiskovalni organi gotovo niso dovolj preiskali Prestierijevih navedb. Saviano je prepričan, da so slovenski organi to morali vedeti, vendar pa ni nujno, da je za to vedela vsa država ali da je vlada poznala podrobnosti.