Slovo najotožnejšega milijarderja na svetu

Bil je bogat, sreče v življenju pa ni imel – John Paul Getty III. je umrl v 54. letu starosti.

Objavljeno
08. februar 2011 13.05
T. L.
T. L.
BUCKINGHAMSHIRE – Denar ne more kupiti sreče: rek je kot napisan za žalostno življenjsko zgodbo milijarderja in naslednika naftnega imperija Johna Paula Gettya III. Zakaj? Gettyja so pri 17 letih ugrabili in mu odrezali uho, pri 24 letih se je predoziral s heroinom in je ostal paraliziran, slep in krhkega zdravja. Umrl je v nedeljo, v starosti 54 let, po odpovedi vitalnih organov.

Uporniški mladenič


John Paul kljub bogastvu ni imel prevelike sreče v življenju: pri 17 letih, ko je še živel v Rimu in so ga ravno izključili iz šole St. George's English School, ga je ugrabila mafija, ki je za njegovo varno vrnitev zahtevala 12,5 milijona evrov (17 milijonov dolarjev). Nekateri člani družine so bili prepričani, da gre za potegavščino Johna Paula in njegove mamilarske družbe, s katero se je hotel dokopati do denarja svojega deda, naftnega tajkuna Johna Paula Gettyja. Zahtevek so zato kar ignorirali. Prepričalo jih ni niti fantovo pisno materi, v katerem je napisal: »Draga mama, ne želim umreti, reci dedku, naj plača odkupnino.« Dedek – v tistem trenutku najbogatejši človek na svetu – odkupnine ni želel plačati.

Plačali šele po odrezenem ušesu

Prišla je še druga zahteva za odkupnino, in oče ugrabljenega, John Paul II., je svojega očeta prosil za denar, vendar ga ni dobil. Nato pa je na naslov italijanskega časnika Il Messaggero prispela ovojnica, v njej pa čop odrezanih las in – uho. Sporočilo je bilo jasno: ali bo družina plačala odkupnino ali pa bodo mladega Johna Paula III. po koščkih pošiljali domov. Ugrabitelji so zahtevali 2,36 milijona zdajšnjih evrov (3,2 milijona dolarjev).

Dedek dal denar, ki ga je zahteval nazaj
z obrestmi!

Za višek absurdnosti je poskrbel bogati dedek: še vedno je okleval pri plačilu odkupnine in celo uspel zbarantati njeno znižanje – na koncu je vendarle segel v žep in za življenje svojega vnuka odštel 2,14 milijona evrov (2,9 milijona dolarjev). In še to je plačal pod pogojem, da mu mladeničev oče denar za odkupnino vrne, in to ob 4-odstotni obrestni meri!

Po petih mesecih ujetništva se je ugrabljenec vendarle vrnil domov; natančneje, našli so ga na jugu Italije. Njegovih ugrabiteljev, ki naj bi bili povezani z mafijsko družino 'ndrangheta, niso nikoli odkrili.

Poroka, ločitev, mamila


Leto dni po osvoboditvi se je John Paul Getty III. poročil z Nemko Giselo Zacher, ki jo je poznal že iz časa pred ugrabitvijo. Imela sta dva otroka, eden, Balthazar, je hollywoodski igralec. Kasneje sta se John Paul in Gisela ločila.

John Paul III. je že v mladih letih imel rad mamila, pri 24 letih pa ga je zaradi prevelikega odmerka heroina zadela možganska kap. Od tedaj je potreboval nego 24 ur dnevno – bil je paraliziran in skorajda slep. Prijatelji so govorili, da se je začel drogirati, da bi ubežal razočaranju, ki ga je razjedalo zaradi ravnanja bogate družine in brezdušnih odnosov v njej.

Leta 1999 se je skupaj z nekaterimi člani družine preselil na Irsko, kjer so zaradi investicij v državo dobili državljanstvo. V času smrti je živel z materjo na obali jezera Lough Derg.