So lipicance zastrupili?

Vsi znaki kažejo, da gre za zastrupitev.

Objavljeno
14. marec 2011 19.46
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
LIPICA – Po fantastični gala predstavi lipicancev minuli petek v športnem centru Stožice v Ljubljani iz Lipice poročajo, da so izgubili štiri elitne lipicanske žrebce. Po zadnjih podatkih jih je zbolelo 13, poginili pa so štirje.

Kot so nam neuradno povedali v Lipici, je v noči na četrtek, se pravi dva dni pred nastopom, v Ljubljani zbolel konj. Nemudoma so ga prepeljali na univerzitetno veterinarsko kliniko v Ljubljani, a mu ni bilo pomoči.

Petkova predstava v Stožicah je sicer tekla kot po maslu, žrebci so se izkazali. Toda takoj ko so se vrnili v domače hleve kobilarne, so konjarji opazili, da je nekaj hudo narobe. V soboto dopoldne je nenadoma zbolelo 12 konj, za zdaj nobeden tistih, ki so nastopili v Ljubljani. Veterinarska služba kobilarne je takoj reagirala in odredila prevoz v Ljubljano, a jim žal ni bilo pomoči.

Kot so nam zaupali v Lipici, je prvi lipicanec, ki je zbolel že v Ljubljani, poginil zaradi kolike, medtem ko pri preostalih treh sumijo na zastrupitev.

»Ne, pri preostalih ni šlo za kolike ali kaj podobnega,« nam je zaupal sogovorec, ki noče biti imenovan.

»Znaki so, zanimivo, popolnoma enaki kot pri poginu žrebcev pred tremi leti.«

Povejmo, da sta 25. novembra 2008 na veterinarski kliniki v Ljubljani poginila žrebca: 102 F. Famosa I. in 137 M. Allegra XLII. Prvi je poginil pred operacijo, drugi med operativnim posegom. Uradno poročilo veterinarjev se je glasilo, da naj bi šlo za koliko, ki jo je povzročilo zelo hranljivo seno. Po raztelešenju in preiskavi so v črevesju odkrili veliko spenjene hrane.

Toda že takrat so se pojavile govorice, da sta bila konja zastrupljena. Veterinarska uprava pa ni hotela odposlati vzorcev črevesja na Dunaj na dodatne preiskave. Zdaj smo čez noč izgubili še štiri elitne žrebce. Kdo bo odgovarjal zdaj? Zastrupitve se v večini primerov dajo dokazati. Ubiti konja ni težko. Pa ne mislim s sekiro, dovolj je otroška pest moke, pomešana med seno. Bo tudi ta preiskava ostala na pol poti?