So streli zamajali odnose med državama?

Napadalec ni bil član teroristične skupine, v obeh državah pa zločin ostro obsojajo.

Objavljeno
03. marec 2011 16.13
S. U.
S. U.
FRANKFURT – Zgodba o sredinem streljanju na frankfurtskem letališču, ki se je končalo s smrtjo dveh ameriških pripadnikov vojaških enot, medtem ko sta bila še dva težje ranjena, se počasi razpleta. Uslužbenec omenjenega letališča dobiva pravo identiteto. Po prvih podatkih gra za 21-letnega Arida Uka, ki je sicer rojen v Nemčiji, vendar njegove korenine segajo v kosovsko mestece Mitrovica. Osumljenec je namreč po prepiru z ameriškimi vojaki odgovoril s strelskim orožjem. Takoj po njegovem prijetju so se pojavili sumi, da je napadalec v povezavi s terorističnimi skrajneži.

Po navedbah osumljenčeve družine, ki že 40 let dela v Nemčiji, naj bi bil Arid zelo predan muslimanski veri, vendar pod nobenim pogojem ni deloval v teroristični skupini. »Upal sem, da se to ni v resnici zgodilo. Na žalost nam bo zdaj zelo težko na Kosovem. Veste, Američani so nam kot bratje,« je dejal napadalčev bratranec Behxhet Uka s Kosova.

Kosovske oblasti so dvojni umor že ostro obsodile. »Kosovo bo vedno hvaležno ZDA, za vse kar so naredile za nas. Kar se je zgodilo, je individualni zločin, ki gre proti tradiciji našega naroda,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki ga je omenjeni incident šokiral in razžalostil.