Šolske počitnice 
bodo zasnežene

Meteorologi za naslednji teden obljubljajo mraz in sneg.

Objavljeno
16. februar 2011 19.39
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
LJUBLJANA – Meteorologi obljubljajo snežne zimske počitnice. »Kaže, da bo naslednji teden hladneje, kot je te dni,« previdno napoveduje klimatologinja Tanja Cegnar, ki s tako napovedjo zagotovo razveseljuje slovenske žičničarje, ki so v škripcih. Prijazna predstavnica RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc nam je zaupala, da januarja opažajo 20-odstotni padec števila smučarjev. Zato upajo na njihov povečan obisk v naslednjem tednu. »Obilnejših padavin v tednu šolskih počitnic glede na zdajšnji razvoj vremena ne gre pričakovati, bo pa dovolj hladno, da bo, če bo padalo, snežilo,« napoveduje Cegnarjeva.

A medtem ko zimski turizem pričakuje sneg, agrometeorologinja Andreja Sušnik opozarja sejalce in vrtnarje na nevarnost prezgodnje setve. »Hrepenenje po pomladi nas zlahka premami, da damo seme v tla prezgodaj, a ponovna zmrzal lahko močno vpliva na kalitev in zmanjša pridelek,« razloži Sušnikova.

Čudno hladni januar

Kot so zabeležili meteorologi na svojih merilnih postajah, je bil januar na severovzhodu države za več kot 3 ºC toplejši kot običajno, proti zahodu je bil odklon manjši. »Povsod po Sloveniji je bil letošnji januar skromen s padavinami, za običajnimi vrednostmi za ta čas je najbolj zaostajala priobalna Slovenija. Tam je bilo tudi neobičajno malo sončnih dni, drugod po državi je bilo največ sončnega vremena sredi meseca,« pojasnjuje Cegnarjeva.

Druga polovica januarja je bila dokaj hladna, s hladnim vremenom se je začel tudi februar, vendar se je po hladnem začetku meseca hitro ogrelo in temperatura je v prvi tretjini meseca segla visoko nad dolgoletno povprečje. V Celju so denimo 6. februarja izmerili celo 20 stopinj Celzija, kar sicer ni rekordna februarska temperatura v tem kraju, je pa blizu. Tudi v Novem mestu so 8. februarja namerili 20 stopinj Celzija, v Ljubljani pa se je 7. tega meseca že ogrelo na 17 stopinj. Ob neobičajno toplih popoldnevih pa so bila jutra še vedno ledeno mrzla in dnevni razpon temperature velik, v posameznih dnevih je bilo popoldne 20–25 stopinj topleje kot zjutraj. A zima bo še stisnila.

»Razmere prihodnji teden bodo ugodne za zasneževanje in bodo smučarji lahko zadovoljni s snežnimi razmerami na smučiščih,« daje upanje Cegnarjeva. Toda zgodba ima kljub ugodnim obetom za naslednji teden žal še drugo plat.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Slovenska smučišča pred katastrofo?