Spopadi se nadaljujejo, Slovenija bo pomagala z denarjem

H Gadafiju se še vedno steka na milijone naftnih dolarjev.

Objavljeno
05. marec 2011 19.13
Ma. F./STA
Ma. F./STA
TRIPOLI, LJUBLJANA, LONDON – Sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, na vzhodu Libije nadaljujejo napade na mesta, kjer so po začetku upora 15. februarja prevzeli nadzor uporniki. O silovitih spopadih poročajo iz Zavije, 40 kilometrov vzhodno od Tripolija, kjer naj bi po poročanju Al Džazire Gadafijeve sile predrle obrambo upornikov. Priče, ki jih navajajo tuje tiskovne agencije, pričajo o napadu na mesto s kopenskimi silami, topovi in tanki, ki v mestu streljajo na hiše. Po bolnišničnih podatkih je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, 150 pa ranjenih.

Blizu Bengazija, glavnega oporišča upornikov in drugem največjem mestu v državi, je bilo v dveh petkovih eksplozijah v vojaškem skladišču orožja po zadnjih podatkih ubitih najmanj 27 ljudi, 20 pa ranjenih. Vzrok eksplozij še ni znan, priče pa naj bi zavrnile možnost letalskega obstreljevanja.

Danes naj bi se na skrivnem kraju prvič na uradnem sestanku sestal nacionalni svet upornikov, ki ga vodi bivši pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil. Uporniki naj bi namreč oblikovali lokalne svete v mestih, ki jih nadzirajo na vzhodu države, načrtujejo pa, da bi njihova prehodna vlada vodila državo do volitev, čeprav Gadafi še vedno nadzira prestolnico in zahod države.

Slovenija bo za reševanje humanitarne krize v Libiji namenila 50.000 evrov

Naše zunanje ministrstvo je v izjavi pozvalo libijskega voditelja Moamerja Gadafija k odstopu in ustavitvi nasilja. Sporočilo je tudi, da bo Slovenija v podporo aktivnostim Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce za reševanje humanitarne krize v Libiji in sosednjih državah namenila 50.000 evrov.

Zunanje ministrstvo je v izjavi izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v Libiji, ki dobivajo značilnosti vse večje varnostne in humanitarne krize. Libijskega voditelja Gadafija je pozvalo k odstopu in takojšnji ustavitvi vseh vojaških akcij in hudih kršitev človekovih pravic proti upornikom in demonstrantom, v katerih naj bi po ocenah mednarodnih človekoljubnih organizacij umrlo že 6000 ljudi, 160.000 pa je bilo zaradi kritičnih razmer prisiljeno državo zapustiti.

Ministrstvo je ob tem pozdravilo sprejem resolucije Generalne skupščine ZN o izključitvi Libije iz Sveta za človekove pravice, ki je prvi primer izključitve države iz članstva tega globalnega telesa za človekove pravice v primeru grobih in množičnih kršitev pravic.

Gadafiju se še vedno steka na milijone naftnih dolarjev

Režim libijskega voditelja kljub sankcijam zahodnih držav še vedno prejema več milijonov ameriških dolarjev prihodkov od izvoza nafte, v današnji izdaji piše britanski časnik Financial Times. Plačila za nafto se namreč stekajo v libijsko centralno banko in posledično pod neposredni nadzor Gadafija.

Zadnji teden februarja, ko so se pričeli spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami, je Libija po poročanju Financial Timesa izvozila okoli 570.000 sodčkov nafte na dan, v tem tednu pa okoli 400.000. Skupna vrednost te nafte je po trenutnih cenah okoli 550 milijonov evrov.

Libijski izvoz se je v zadnjem času sicer upočasnil, saj številne družbe zaradi groženj ugledu ne želijo več trgovati s Tripolijem, a kitajske in indijske družbe še vedno kupujejo nafto v Libiji. V zadnjih dneh naj bi libijsko nafto kupila tudi avstrijska ÖMV, piše Financial Times.