Spremenjen zakon o potnih listinah

Od danes naprej možnost dveh potnih listov.

Objavljeno
05. marec 2011 10.57
Šp. S./STA
Šp. S./STA
LJUBLJANA – Danes začenja veljati spremenjeni zakon o potnih listinah, ki omogoča pridobitev drugega potnega lista. Sprememba je namenjena tistim, ki pogosto potujejo v države z vizumskim režimom in države Bližnjega vzhoda, kjer lahko žig ene države v potnem listu povzroči težave pri vstopu v drugo državo, so pojasnili na notranjem ministrstvu.

S spremembo zakona je Slovenija sledila praksi držav, ki to možnost že omogočajo. Taka možnost obstaja v večini držav EU, ZDA, Kanadi in na Japonskem.

Za izdajo drugega potnega lista bo treba izkazati upravičen interes, denimo s potrdilom delodajalca o napotitvi državljana v države Bližnjega vzhoda oziroma države z vizumskim režimom ali pa z izjavo posameznika, da opravlja delo, zaradi česar nujno potrebuje dodatni potni list. Prošnja zanj se bo podala na upravni enoti, postopek, veljavnost in cena pa bodo enaki kot pri izdaji prvega.

Še ena novost je možnost vročitve potne listine pri izdelovalcu, ko sta hitra izdelava in vročitev nujno potrebni. Doslej se je potni list lahko vročil le pri pristojnem organu ali po pošti.

Državni zbor je novelo zakona o potnih listinah sprejel v začetku februarja. Največ pripomb glede predlaganih sprememb so imeli v SDS, poslanci pa so njihova dopolnila zavrnili. Z dopolnili so v novelo želeli vnesti določilo, da se datuma veljavnosti obeh potnih listov ne smeta razlikovati, prav tako pa se ne bi smeli razlikovali obe fotografiji. Tudi nabor ljudi, ki so po izteku mandata še nekaj časa upravičeni do diplomatskega potnega lista, so želeli razširiti na še nekatere funkcionarje, med drugim tudi na poslance.