Srečka Prijatelja 
čaka novo sojenje

Zaradi izsiljevanja bo sedel še tri leta namesto štirih.

Objavljeno
13. marec 2011 19.40
Iztok Umer
Iztok Umer
KOPER – Se bo po odločitvi višjega sodišča v Kopru, ta sicer še ni uradno potrjena, poslancu SNS Srečku Prijatelju iztekel poslanski mandat? Prejšnji teden, natanko eno leto po spektakularni aretaciji Prijatelja, ko je na osrednjem trgu v Solkanu vstopil v ženin osebni avtomobil s kuverto s 323.000 evri, ki jih je izsilil od novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža, je o pritožbi zagovornikov po sodbi, ki jo je septembra lani izreklo koprsko okrožno sodišče, odločalo višje sodišče. Kazen petih let in dveh mesecev zapora naj bi spremenilo v štiri leta ječe, ženo Aleksandro, ki je bila na prvi stopnji obsojena na pol leta pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let, pa je višje sodišče oprostilo. Kazen je tako postala pravnomočna.

Slovo od parlamenta?


Ker zakon o poslancih določa, da tistemu, ki je pravnomočno obsojen na več kot polletno zaporno kazen, preneha poslanski mandat, razen če njegovi kolegi sklenejo, da obsojeni še naprej lahko opravlja svojo funkcijo, bi se moral Prijatelj obrisati pod nosom za svoj poslanski mandat. O tem se bodo verjetno v prihodnjih dneh še kresala mnenja. Ne gre dvomiti, da se bosta Srečko Prijatelj in njegov odvetnik Luka Gaberščik oprijela še zadnje rešilne bilke, na vrhovno sodišče bosta najverjetneje poslala zahtevo za varstvo zakonitosti.

Primer Prijatelj je zagotovo največja kriminalno-politična afera v samostojni Sloveniji. Vsaj doslej. Prvič se je zgodilo, da je eden od poslancev končal v zaporu. Od 9. marca lani državni zbor vse odločitve sprejema le z 89 poslanci.

Evre zamenjale lisice

Kaj vse je botrovalo temu, da se je znašel za rešetkami koprskega zapora? Več mesecev naj bi izsiljeval novogoriškega poslovneža Marjana Mikuža. Prijatelj mu je več mesecev po telefonskih pogovorih in prek SMS-sporočil grozil, naj mu nakaže zahtevani denar, grožnje so se stopnjevale, omenjal je tudi maščevanje nad Mikuževo ženo in otroki. Novogoriški podjetnik je to prijavil kriminalistom. Ti so od tožilstva in preiskovalnega sodnika pridobili odredbo, da pri kriminalistični preiskavi lahko uporabijo tudi posebne metode in sredstva. V nekaj mesecih se je nabralo toliko dokazov, da so v začetku marca lani v dogovoru z Mikužem sklenili, naj Prijatelju izroči zahtevano vsoto. Primopredaja se je zgodila v gostinskem lokalu na glavnem trgu v Solkanu. V kuverti, ki jo je Mikuž izročil Prijatelju, je bilo za 323.000 evrov bankovcev. Vsi so bili označeni. Ko je žena Aleksandra s parkirišča že speljala proti Sežani, so šli v akcijo kriminalisti. Zablokirali so avto, na Prijateljevih rokah so škrtnile lisice. Od 9. marca lani je tako le dva dneva užival svobodo.