Študenti umirajo v reki

Od septembra 2009 pa do danes so iz rečnega kanala Deule potegnili že pet moških trupel.

Objavljeno
25. februar 2011 19.16
F. S.
F. S.
LILLE – V  Franciji se že več mesecev sprašujejo, zakaj izginjajo in se utapljajo njihovi študenti. Policija, mediji, starši, sošolci in prijatelji izginulih ali utopljenih – od lanskega oktobra jih je v petih mestih ponoči skrivnostno izginilo že osem, policija pa je zdaj našla dve trupli utopljencev – so neomajno prepričani, da mora biti med še vedno nepojasnjenimi izginotji nekakšna povezava. In da gre za umore in ne za nesrečne padce v mestne vode in torej nesrečne utopitve.

Na severozahodu Francije, v Lillu, so trupli dveh izmed nazadnje izginulih študentov potegnili iz kanala reke Deule blizu mestnega parka Vauban, sicer priljubljenega shajališča homoseksualcev. Utopljenca sta 26-letni Thomas Ducroo in 22-letni Jean Meriadec Le Tarnec, ki sta izginila po koncu zabav, organiziranih v bližnjih restavracijah in klubih v središču starega Lilla. Edina sled, ki jo imajo preiskovalci v rokah, je s francoskega spletnega foruma, kjer je neznanec z imenom Montargis v množici odmevov na objavljeni tekst o decembrskem izginotju študentov napisal tri na prvi pogled nejasne pripombe. Napisal je: 3 jeune (tretji mladenič), Thony enleve (Thonyjev konec oziroma Thonyjev finale), demain (jutri).

Na spletu napovedani zlovešči jutri anonimnega Montargisa se je nekaj ur pozneje res zgodil. Pred diskoteko Palace v Bavausu na pragu Belforta se je ob 4. uri zjutraj izgubila sleherna sled za 21-letnim študentom tehnike Anthonyjem Cartertonom. Naslednje jutro sta potem v Calaisu in med vračanjem iz Pariza v Ivry-sur-Seine izginila še 26-letni Jerome Cano v Calaisu in 28-letni Luksemburžan Francois Thillmann, ki je na pariški medicinski fakulteti pripravljal doktorat. Petega oktobra dopoldne so v Lillu pogrešili 23-letnega študenta fizike Johna Anija. Njegovo truplo so policijski potapljači pet dni pozneje potegnili iz rečnega kanala blizu mestnega parka Vauban.

Približno tam, vsekakor ne v razdalji, večji od 200 metrov, so leta 2009 našli tudi trupli prav tako po koncu zabav izginulih 19-letnikov; 8. marca so iz vode potegnili truplo 19-letnega študenta strojništva Guillauma Mittreja, 27. septembra pa še truplo izginulega Charlesa Quemina. Po odkritju novih utopljencev pa se je z javnim pozivom policiji prek dnevnika Le Voix du Norda oglasil Franck Quemin, oče Charlesa Quemina. V pismih bralcev je ponovil, da je bil njegov sin odličen plavalec in se zato zanesljivo ni mogel utopiti brez tuje pomoči.